Oppskrifter med akevitt

Mat med akevitt

- Jeg oppfordrer alle til å spise mer akevitt.

SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt.

SPIS AKEVITT: Vi vi herved oppfordre til å spise akevitt. Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Publisert Oppdatert

- Ah, nå går vi i den sesongen igjen, sa kompisen min og tømte halve akevitten.

Smaken av akevitt er for de aller fleste smaken av en deilig og hyggelig førjulstid. For dem som setter veldig stor pris på smaken, men er mer forbeholdne i forhold til ettervirkningene, har jeg satt sammen en gavepakke som definitivt kan åpnes og brukes før julaften.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Slik lager du medisterkaker

Akevitten kan nemlig tilføre mye godt til mat. Den norske brennevinet er mye mer enn akkompagnement til øl og julemat.

Ta en potetsalat, for eksempel. Måten å få potetene til å trekke til seg masse, god smak er å tilføre akevitten mens de ennå er varme.

Slik gjør du: Kok potetbiter møre i godt saltet vann, sil av og ha potetene i en bolle. Mens de ennå er varme, hell over akevitten (en dram eller to) og vend godt rundt. Alkoholen fordamper, men de gode smakene blir igjen og setter preg på potetene. Det er en god idé å ha litt bacon eg kanskje litt gulrøtter og/eller sukkererter i salaten. Smak til med olje, salt og pepper.

Akevittsorbet er en annen mulighet. En sorbet må inneholde litt syre - ellers blir det fort for søtt. Det enkleste er å bruke lime eller sitron.

Slik gjør du: Det er stor forskjell på hvor mye sukker folk liker, men om man vet at like mye sukker og vann er veldig søtt, har man et utgangspunkt. Når du har bestemt deg for hvor søtt du liker det så bland ut sukker og vann (du kan koke det opp, men det er ikke nødvendig så lenge det løser seg opp) og smak sukkerlaken til med lime eller sitronsaft. Ha i en klunk eller to med akevitt og frys det inn. Ta det ut litt før du skal servere og kjør det til slush i en kjøkkenmaskin.

Gravlaks og gode drinker med akevitt

Nedenfor finner oppskriften på gravlaks. Det er ikke så mye akevitt som skal til for å sette smak.

Ellers er det selvsagt ok å drikke akevitt. For dem som liker smaken, men ikke styrken er det en god idé å ha en liten knert med akevitt i et glass musserende (ikke ulike en kongepjolter hvor du blander cognac og champagne). (Er det noen som har et godt forslag på hva vi kan kalle denne drinken? Bruk kommentarfeltet nedenfor!)

Ellers kan du prøve deg på en gammel klassiker: Fjellbekk.

Når det er sagt: Jeg har alltid stor suksess med en enda enklere variant: Akevitt og tonic. Utmerket som velkomstdrink og alle blir forundret over hvor godt de synes det er.

Skål!

Her finner du 5 .000 oppskrifter du kan kose deg med!

TV2

Gravlaks med akevitt

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Laksefilet med skinn

70 g Salt

30 g Sukker

4 ss Dill

Akevitt

Pepper, sort og nykvernet

Til 1 porsjon

2 cl Vodka

2 cl Akevitt

1 cl Lime

2 cl Rose's lime

Sprite

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning