I Paris har våren kommet. Og Clotilde er på markedene og plukker agurker. Masse agurker. Oppskriftene er annerledes og jeg synes de virker interessante. Husk at Clotilde er den som har gitt oss caneles, superpoteter og den luftige sjokoladekaka. Så, her er det bare å kaste seg ut i det!

 

På sommerstid flommer det over med agurker. Og jeg er på evig jakt etter nye og innovative måter å bruke dem på.

Joda, du kunne jo blande dem med noen tomater og lage en kjapp salat, eller skive dem opp og servere dem rå. Men det finnes flere kreative måter å bruke cucumis sativus og de må jeg finne om jeg ikke skal ende opp med en masse rotten agurk på kjøkkenet.  

Jeg anbefaler å kjøpe små agurker som er glatte, jevne i fargen og kjennes faste. Agurkene i de økologiske butikkene har ikke engang et hint av bitterhet i seg, så jeg trenger ikke å skrelle dem (selv om det kan være estetisk og flott med stripete agurker på tallerken).

Her er de morsomme oppskriftene med agurk (oppskriftene nedenfor):

 

En kjapp forrett med agurk

Små stenger av agurk er godt med en superkjapp dipp som lages av lett smøreost med masse hakkede urter. Enkelheten er styrken her – de skarpe smakene i ostedippen blandet med knasende, frisk agurk er alt du trenger – ikke bland inn noe mer!

 

Lag noriruller med knekk

Agurk smaker så godt sammen med avokado og spirer. Jeg er veldig glad i å rulle dem sammen i nori, som er enkle å ta med seg.

Du kan dele dem i mindre biter, så det ligner på maki, eller bare spise den som den er. Oppskriften er veldig anvendelig og enkel å variere – bruk de proteinene du vil og andre friske grønnsaker, så blir det en mettende, liten snack.

 

Bruk agurk i en brødsalat

I brødsalaten panzanella fra Toscana suges olivenolje og saft fra tomater opp i brødterninger. Dette blir enda bedre om du har i litt sprø agurk. Urtene og eddiken skaper en ny dimensjon til denne retten og gjør en enkel tomat- og agurksalat til noe mer mettende og tilfredsstillende.

 

Bak agurk i ovnen!

Istedenfor å holde seg til rå agurkstenger, prøv oppskriften på en sommerlig rett som får ut søtheten i agurkene sammen med de mer bitre, rosa nepene. Dersom du ikke får tak i neper, kan du forsøke å bruke reddiker. Eller: Prøv bare å spise agurkene som de er. Du kommer ikke til å angre.

 

Gi nudlene litt krønsj

Denne salaten med kalde soba-nudler (japanske bokhvete-nudler) er en av de mest forfriskende og energigivende lunsjene du kan tenke deg. Agurkene tilfører salaten farge og litt finstemt krønsj – akkurat det du trenger på en varm sommerdag.

 

Lag en elegant salat

Denne enkle salaten er en enkel (veldig enkel!) måte å servere agurk på en elegant måte. Den er perfekt som en enkel lunsj eller til og med en forrett. Alt du trenger er en krydderblanding, en agurk og hermetisk krabbekjøtt (eller annen sjømat).  Ja, og litt florlett tålmodighet mens smakene blander seg.

 

Nedenfor finner du alle oppskriftene!

Clotilde Dusoulier

Dipp med kremost og koriander

Ingredienser:

125 ml kremost

koriander, frisk, hakket

1 ss olivenolje

salt og pepper

1 stk agurk

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Raske agurk- og avocado nori-ruller

Til 4 porsjoner:

4 stk noriflak

450 g agurk

sesamfrø, ristede

chilipulver

1 stk avocado

100 g tofu

spirer

soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Panzanella

Panzanella er den store salaten fra Toscana. Enkelt, godt og veldig billig.

Til 4 porsjoner:

200 g brød, daggammelt

10 stk cherrytomat

0,5 stk agurk

1 stk rødløk

basilikum

2 ss olivenolje

1 ss rødvinseddik

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Clotilde Dusoulier

Bakte agurker med neper

Ingredienser:

2 stk agurk

8 stk neper, små

1,5 ts havsalt

1 ts brunt sukker

2 ts riseddik

olje til steking

pepper, kvernet

dill, finhakket

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Clotilde Dusoulier

Bokhvete nudler med agurk og tofu

Ingredienser:

225 g soba (japanske nudler av bokhvete)

2 ss soyasaus

1 ss riseddik

1 ss mirin

1 ss tahini

300 g tofu

1 stk agurk

sesamfrø, ristede

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Krabbe- og agurksalat

Ingredienser:

1 stk agurk

2 ts sesamolje

1 ss riseddik

chilipulver

120 g krabbekjøtt (fra boks)

gressløk

1 fedd hvitløk

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!