Helgens treretters er ferdig komponert!

Og jeg mener alvor denne gangen. Her er to giganter i det kulinariske universet som trakteres. Måltidet avsluttes med en makeløs, flytende sjokoladefondant og begynner med det jeg har kalt verdens beste forrett. Og ennå har jeg ikke nevnt hovedretten...

Forrett - "verdens beste"

Denne forretten har sitt opphav i den danske restauranten Noma, som de siste årene har blitt kåret til verdens beste restaurant. Derfor tillater vi oss å kalle den "verdens beste" forrett.

Hvordan den lages? Jo, du blander yoghurt og smøreost med masse urter. Det utgjør det nederste laget i en dyp skål. Så rister du noen skiver med pumpernikkelbrød (som du kjøper i butikken, som oftest pakket i plast og finner du dem ikke i brødhyllene, prøv ved knekkebrødene). Så kjører du dem til smuler i kjøkkenmaskinen og steker dem i smør før du drysser dette "jordlaget" over. Til slutt planter du i reddiker, gulrøtter eller andre ting du liker.

Hovedrett - fransk klassiker

Andeconfit, det er en sjelden delikatesse. Det er ikke spesielt vanskelig, men i likhet med bacalao må du begynne kvelden i forveien. I alle fall om du skal være nøye. Saken er at andekjøttet saltes over natten før du begynner med kokingen. Vel, du kan gjøre det uten også, men det blir ikke like digg.

Til andeconfiten skal jeg lage de supre potetene som du koker i fem minutter til utsiden blir kokt, så rister du kraftig og knuser utsiden før de baker seg helt sprø og uimotståelige i ovnen. Og så skal jeg ha litt persillerotmos og litt smågrønt på tallerkenen for å lette på inntrykket.

Dessert - sjokoladefondant

Dette kan være en skikkelig utfordring. Men, trøst deg med følgende: Det verste som kan skje er at du lager sjokoladekake.

En sjokoladefondant er nemlig bare en sjokoladekake som ikke er ferdigstekt.

Det beste er å sjekke steketiden ved å steke en først, ta tiden og så justere. For tørr? Mindre steketid. For flytende? Legg til et minutt eller to.

Med dette ønsker jeg en riktig god helg!

Clotilde Dusoulier

Reddiker som de serverer det på Noma

Dette er Clotildes versjon av en klassiker fra Noma (restauranten i København).

Ingredienser:

1 bt reddik

3 skiver brød

150 g smøreost

2 ss yoghurt

1 fedd hvitløk

urter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl and efett, eller nok til at lårene dekkes

Høyde (px): Bredde (px):
TVNorge

Sjokoladefondant

En sjokoladefondant gjør alle glade... En fondant skal altså være sprø utenpå og myk inni.

Ingredienser:

250 g smør

250 g sukker

300 g sjokolade

170 g hvetemel

8 stk egg

........litt ekstra smør og mel til formene

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!