Jeg har planer om å kline til denne helgen! Her er det så mye snadder at jeg nesten ikke kan vente til det begynner. Og apropos begynne: Lag denne menyen i omvendt rekkefølge av servering: Lag først dessert, så hovedrett - og forrett til slutt.

Du finner for øvrig andre helgemenyer her dersom denne, mot formodning, ikke skulle falle i smak.

Forrett

Jeg nøyer meg ikke med én forrett denne helgen. Det blir to. Skjønt "forrett"? Noen ganger synes jeg det ordet har noe pretensiøst og formelt over seg. "Mine damer og herrer, nå bringes forretten inn".

En forrett for meg, på hjemmebane, er bare noe man setter fram uten bravur. Så tar man litt mens man prater og har et glass vin (for eksempel fra Italia) eller øl (som du må helle i glasset på denne måten!).

Derfor lager jeg to små, uformelle "snacks". Den første er friske melonringer med mynte og den andre er godtbit med spekeskinke og chevre.

Hovedrett

Hovedretten er den erkeklassiske, erkefranske gryta coq au vin. "Coq" betyr hane og refererer til at før i tiden var vanlig å koke hanen i vin på gårdene når den hadde gjort jobben sin (eller bare når bonden ble møkk lei av å vekkes i otta).

I våre dager er det ikke barebare å få tak i en hane. Høne er lettere, og kan absolutt brukes, men da må man gjerne beregne koketid på minst halvannen time, gjerne to.

Løsningen er i praksis å bruke en kylling, for de aller fleste. Jeg synes at den bør koke en time, slik at kjøttet blir helt mørt og faller fra hverandre. La også gjerne gryta stå en god stund etter at den er kokt, for jo lenger den står slik, jo mer trekker kjøttet til seg av væske og smak. Kjøtt som kjølnes i væske har denne effekten, men bare server før det blir for kaldt!

Dessert

Vi forlater Frankrike og drar til Italia for hovedretten. Det er en "semifreddo", som jeg har helt dilla på. Du rister nøtter (som i drømmesjokoladen), har på sukker og lar det smelte til en karamell som du så lar stivne før du hakker det opp (gjerne i kjøkkenmaskin). Denne krokanen, som du faktisk har laget nå, blandes inn i smeten som lages av å blande piskede eggehviter, piskede eggeplommer og pisket krem.

OBS! Den kommer med en advarsel: Du blir helt hekta...

Erik Hannemann

Snacks med chevre og spekeskinke

En liten snacks? Dette er enkelt og veldig digg...

Ingredienser:

4 stk brødskiver

smør til steking

1 fedd hvitløk

150 g chèvre

4 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Friske melonbiter med mynte

En enkel snacks med melon og agurk.

Ingredienser:

0,5 stk vannmelon

0,5 stk agurk

mynteblader

2 ss balsamicosirup

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Semifreddo

Denne desserten er halvfrossen. Og helgod!

Ingredienser:

Nøtter

150 g nøtt er, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter og flere

200 g sukker

solsikkeolje, eller annen nøytral olje til pensling

Semifreddo

1 stk vaniljestang

4 stk eggeplomme

4 ss sukker

4 stk eggehvite

0,5 ts salt

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!