Oppskrifter for hele uken

Ukemeny med enkel mat

Vi begynner med enkel mat etter ferien.

Sist oppdatert

Mange begynner i disse dager på jobb etter ferien. Og jeg er slett ikke klar for å kaste meg over kompliserte og interessante matprosjekter. Ennå. Jeg vil ha enkel, lettvint mat som ikke krever noe særlig av meg.

Enkelheten skal selvsagt ikke gå ut over smaken. Det er jeg kompromissløs. Og med dét som utgangspunkt kommer denne ukens meny her (oppskriftene finner du nedenfor):

Mandag

Vi begynner med det enkleste av det enkle, nemlig pepperpasta. Oppskriften har som eneste mål å demonstrere pepperens suverene kraft og potens. Det er som om pepperet endelig tar bladet fra munnen: - Jeg er lut lei av å bli tatt for gitt. Jeg strøs over all verdens mat, men får aldri den oppmerksomheten og rosen jeg fortjener.

Og dette er enkelt: Knus pepperet og ha det i varm stekepanne til det lukter godt. Ha over litt vann og la det koke litt før du smelter smør og har over kokt pasta og revet ost.

Tirsdag

Jeg vet ikke hva det er med tirsdager, men det er en typisk fiskesuppedag. (Er det bare meg?). Dersom det er lenge siden du lagde en fiskesuppe (og tenker: huff, nei, det er for mye mas), så kan jeg minne det på det enkle prinsippet: Ha fiskebiter i en skål og hell over noe kokende varmt og godt. For eksempel enkel kraft med grønnsaker, fløte og rosmarin.

Onsdag

Skru på ovnen. Skjær opp kylling, fennikel og snitt potetene i tynne skiver. Legg dem i den ildfaste formen din. Pisk sammen egg, melk, mel og en knust hvitløkfedd. Hell over i formen, dryss over ost og griljermel (brødkrum) og putt i ovnen. Mens maten lager seg selv rydder du opp, setter over en vask, rydder ut av oppvaskmaskinen, går i søpla, bretter klær, lufter bikkja - eller som meg: Legger deg nedpå litt.

Torsdag

Kan du skrelle gulrøtter er mye gjort. Kok dem møre og kjør dem glatt med en stavmikser. Og så kommer hemmeligheten: En gulrotsuppe trenger litt krydder og hva du liker finner du ut selv. Men her er noen hint: Timian, appelsinskall, anisfrø, ingefær...

Fredag

En sikker vinner på fredagsbordet er nachos. Denne oppskriften er helt klassisk med godt krydret kjøttdeig, rømme og smeltet ost.

Lørdag

Bacalao er tidenes beste one-pot-wonder, som amerikanerne kaller gryteretter hvor alt havner i én gryte. Det vanskeligste er å huske å legge fisken i vann, men ellers er det jammen ikke vanskelig.

Denne oppskriften har mye olje i seg - og du kan selv smake deg fram. Kanskje du vil være mer forsiktig.

Søndag

Det er tid for karbonader! Om du vil lage dem helt perfekte kan du lese triksene her. Karbonadene blir best når løkkompotten er vellykket. Jeg synes det blir best når den lages med god løkkompott!

Da er maten klar!

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 08/08 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også