Oppskrift på vafler

Vafler du må elske

Det finnes vriene og enkle vafler.

FRISTENDE: Hvem sier vel nei takk til vafler i matboksen?
FRISTENDE: Hvem sier vel nei takk til vafler i matboksen? Foto: Bahare Viken
Sist oppdatert

Det er søndag. Og den sikker vei til innekos er vafler.

Vafler ser ikke ut til å gå av moten. Enkelte godsaker kan oppnå en voldsom popularitet (tenk på cabaré), for så å bli ditcha av neste generasjon. "Godsaken" kan enten havne på culinarias evige jaktmarker, eller så kan den få ett nytt liv i en ny generasjon, gjerne hjulpet av nostalgiens magiske kraft.

Vafler, derimot, ser til ikke ut til å hoppe over en generasjon. Kvinner og menn i 20-årene lager vafler. Og det er (så langt) ikke funnet noen sosiale heftelser ved denne produksjonen. Man kunne jo tenke seg at det var teit eller kårni med vafler, men nei. Det er visst ikke det. Og de ser ut til å fungere på tvers av både kjønn og generasjoner (i motsetning til cupcakes, for eksempel, som utelukkende bakes av den feminine del av befolkningen, og de er jevnt over yngre enn de som serverer rekecocktail).

Å si at vaffelen er i rivende utvikling er å overdrive. Men, vi har sett tegn på en viss eksperimenteringstrang i enkelt (mindre rigide) vaffelmiljøer. De bokstavstro vaffelfundamentalistene holder seg nok til den klassiske oppskriften og det kjente vaffelhjertemønsteret (oppskriften er nedenfor).

Det noen kaller for sunnhetstyranniet har også inntatt del av de moderate vaffelbakerne. Det har ført til en viss splittelse i det før så homogene vaffelmiljøet. Den oppskriften som tidligere var totaldominerende kan ikke lenger påståes å ha samme posisjon. Oppskriftens moderne vaffelhegemoni var over i det øyeblikket rug og havregryn krevde sin plass i vaffelrøra.

Nedenfor finner du et god knippe vaffeloppskrifter. Det viser med all mulig tydelighet hvilken vaffelmangfold som preget bildet. Samtidig demonstrerer diversiteten på samme tid vaffelens versatilitet. Og det er også dens triumf: Den kan utvikles, lekes med, gjøres sunnere, rarere, søtere eller så kan man bare kose seg med det som utviklet seg til en generisk vaffelstandard.

Hvilken vaffeltype er du?

Tenk litt på det mens du koser deg - eller ikke.

http://oppskrift.klikk.no/vafler/2030/

 

 

 

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også