Sennepssaus er så godt at det burde være like vanlig som sand på stranden. Og sennepssaus er like enkelt å lage som det er å vasse en varm sommerdag i juli.

Kan du lage hvit saus kan du lage sennepssaus. Hvit saus er i grunnen starten på veldig mange sauser, så teknikken med jevning (smeltet smør og mel) kan man like gjerne lære seg først som sist.

Kan du lage hvit saus kan du lage så forskjellige retter som hønsefrikassé, flesk og duppe og fiskegrateng.

Utvid sauserepertoaret

Når man behersker hvit-saus-teknikk, kan man utvide repertoaret og justere sausen i ulike retninger. Dersom man vil lage en timiansaus, har man i masse frisk timian. Skal du lage en karrisaus, så... Ja, du skjønner poenget.

I den hverdagslige varianten bruker man bare melk. For en fyldigere og rikere variant kan man bruke kremfløte (eller de andre variantene). Skal du sette prikken over i'en rører du inn litt meierismør, en spiseskje eller to, mot slutten.

God sennepssaus

Og så var det sennepssaus. Den begynner også med en hvit saus.

Utover det er det bare ett triks, som er desto viktigere. Ikke la sennepen koke! Det som skjer når sennepen koker er at den mister kraft og styrke (fordi molekylstrukturene endrer seg, som Harold McGee skriver i "On food and Cooking"). Derfor: Rør inn sennepen helt til slutt.

Skal du slå på stortromma (og det vil man jo, gjerne), så rører du også inn litt smør på slutten.

Da får du en helt suveren sennepssaus som er nydelig til torsk. Den passer også til annen fisk, og kan absolutt brukes til kylling.

Nedenfor finner du oppskriften på vanlig hvit saus og en litt rikere sennepssaus!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Hvit saus (sauce bechamel)

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

Ingredienser:

25 g smør

25 g hvetemel

3 dl melk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!