La meg gjette hva du gjorde med torsken sist:

Den havnet i fiskesuppa?

Hvis nei: Den ble servert med Sandefjordsmør?

Ikke det heller? Fiskegrateng kanskje?

Å bruke den stolte torsken i disse rettene er opplagte og gode valg. Å sende den på en orientalsk reise er kanskje ikke det første man tenker på. Og det tok meg kanskje 20 år med aktiv matlaging før jeg selv lot torsken smake på asiatiske krydder.

Men, alle vi som vokste opp med dørgende kjedelig "kokt torsk" med smelta smør (som jeg nå, innimellom, faktisk kan spise igjen) søker naturlig nok etter noe med mer smak. Det er vår selvstendighetskamp. Vi bruker krydderne til å frigjøre oss fra en smaksfattig generasjon.

Prosessen går gradvis. Først våger vi oss på å lage en torsk med sennepssaus. Så tar vi ett skritt til og får torsk med hasselnøtter. Allerede nå har vi tatt et stort skritt mot frigjøringen.

Men, det er altså ikke før vi kommer til Asia at fullbyrdelsen kommer. Det er gjennom spisskum (cumin, står det ofte på etiketten), gurkemeie, chili og karri vi virkelig kan rive oss løs og stå på egne kjøkkenben.

Torsken nedenfor er antitesen til den vi vokste opp med. Den er full av farge og har gnistrende kryddere som fornyer torsken. Nå må jeg skynde meg å si at torsken definitivt kan spises på andre måter, bakt i ovnen med salt og smør for den sakens skyld. Men, denne torskeoppskriften er et symbol på at oppfinnsomhet og eksperimentering er lov, er moro og påkalt for å gjør livet litt mer fargerikt.

Frigjøringen er et faktum. Nedenfor finner du oppskriften på torsk med asiatiske krydder.

Erik Hannemann

Torsk med asiatisk vri

Bengalsk torsk? Ja, her er den nye torsken..

Ingredienser:

0,5 ts gurkemeie

pepper

0,5 ts cayennepepper

0,5 ts kumin

4 stk torskefileter, ca 180 gram hver

2 dl matyoghurt(tykk yoghurt)

2 ss hvetemel

olje/smør til steking

1 ss sennepsfrø

1 stk rødløk

1 fedd hvitløk

1 ts karri

1 dl fløte

koriander, frisk, hakket

1 ts koriander(pulver)

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!