Oppskrift på taco og salsa

Slik pimper du tacoen

Helgefavoritten blir spennende igjen med disse oppskriftene.

GODT TIL MYE: Hjemmelagd chilisalsa løfter tacoen til nye høyder.
GODT TIL MYE: Hjemmelagd chilisalsa løfter tacoen til nye høyder. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

I løpet av de siste 20 åra har tacoen vokst fra kulinarisk særinteresse til folkefavoritt på Grandiosa-nivå.

En samlet norsk matindustri pusjer "taco-kits", med ferdige skjell, sauser og krydderblandinger. Og folket går mann av huse, selv nå når det frister med mer typisk høstmat..

Du må gjerne ty til de aller enkleste løsningene, men har du ennå ikke smakt hjemmelagd guacamole eller chili-salsa, har du en helt annen matopplevelse i vente.

Det er også en smal sak å lage sitt eget tacokrydder. Og tro meg, det er helt latterlig enkelt!

Hvilke ingredienser?

Noe av det herlige med taco, eller tortilla, om du foretrekker "lompe"-varianten, er at du kan sette på bordet noe for enhver smak og la gjestene plukke sine favoritter til taco-skjellene eller mekke en burrito eller fajita selv.

Jeg pleier å lage et stort grønnsaksfat med løk i skiver, cherrytomater, finstripet issalat, grønne og sorte oliven og paprika samt egne skåler med mais og bønner.

Det er også temmelig enkelt å varte opp med både kyllingstrimler og kjøttdeig (og hvorfor ikke velge den beste kjøttdeigen?). Mørbradbiff i tynne skiver er spesielt godt, særlig til tortilla. Mange liker revet ost.

Rømme eller creme fraiche er et must, og chilistyrken kan du forsterke med rød eller grønn tabascosaus og jalapenos fra glass.

Får du tak i en god bønnestuing (refried beans), er det godt til det aller meste av tacouniversets hovedingredienser.

Men det som setter spissen på denne maten, er garnityret. Og det blir så mye bedre hvis du lager det selv:

Taco-krydder

Det er nesten garantert at du selv kan lage en bedre krydderblanding enn den du får i taco-kitsene. Hvorfor? Fordi du kan tilpasse smakene til den som skal spise: Deg.

Her er et forslag som kan tjene som utgangspunkt når du lager ditt eget tacokrydder.

Du kan prøve å lage en blanding selv - eller se om det er ett av krydderne du liker ekstra godt og justere kjøpepakningen selv.

Guacamole

Her strides de lærde. Noen lager den med hvitløk, men det kan fort bli en for dominerende smak. Gode, finhakket tomater lager god smak og bidrar til en litt grov, passende substans.

Hovedingrediensen er avocado - utfordringen her er å finne noen som er akkurat passe modne.

Et triks: trykk lett på tuppen av avocadoen - hvis den gir litt etter, men ikke for mye, er den passe moden.

Noen oppskrifter er også med chili og noen med naturell youghurt. Ingen av delene er noe absolutt must.

Men lime og koriander bør med. Får du tak i det, er de løse buntene de har i mange (ofte tyrkiske) grønnsaksbutikker aller best. Alternativt en hel plante. Skyll korianderen forsiktig og la den tørke før du klipper av bladene og hakker dem.

Chilisalsa

Igjen finnes det sikkert tusenvis av oppskrifter, og den kalles like gjerne tomatsalsa, salsa fresca eller "pico de gallo". Jeg liker den med de karakteristiske ingrediensene: fersk rød eller grønn chili, tomater, rødløk, koriander og lime.

Det som er sikkert er at denne oppskriften danker ut den fabrikkaktige smaken i tacosaus fra glass.

Tomatene skal helst være godt modne, da er de aller best på smak. Bruk gjerne gode klasetomater.

Er chilien veldig sterk, bør du unngå å ta på den med fingrene direkte. Du kan bruke kjøkkenpapir og beskytte fjølen med matpapir - snitt den på langs mens du holder den med en gaffel, og få ut frøene.

Får du sterk chili på fingrene, skal du vaske dem grundig for å unngå at krydderet smitter over til på det du tar på. Spar noen av korianderbladene til pynt og leggg pent på toppen. Det hele er gjort på 5-10 minutter.

Lykke til og gled deg!

 

Les også:

Sju kjappe oppskrifter for uka

Disse rettene lager du til neste fest

Trikset som gjør all mat sunnere og bedre

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også