Oppskrift på sylta appelsiner

Hvordan sylte appelsiner?

Det er rågodt å bruke i maten... Eller som et imponerende innslag hjemmelaget genialitet på tapasbordet.

OPPSKRIFT PÅ SYLTA APPELSINER: Det er ikke vanskelig og veldig gøyalt å lage dem.
OPPSKRIFT PÅ SYLTA APPELSINER: Det er ikke vanskelig og veldig gøyalt å lage dem. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Noen ganger får du følelsen av å ha gått glipp av noe. Sylting, for eksempel.

Sylting er en eldgammel måte å bevare mat på. Man tenker kanskje at Norden er det sted hvor konservering er viktig. Og det er riktig. Den lange vinteren hvor det ikke vokser noe tvang oss til tenke framover. Bare de smarteste overlevde. Oss.

Litt skal vi ha igjen for å leve i et ugjestmildt klima: Skiheiser, vinterdekk, beksemstøvler, gode peiser og, altså, sylta frukt- og grønnsaker.

Liker å konservere?

Dersom du er glad i disse tingene har du sikkert stor glede av å se hvordan man lager syltetøy og dessuten rørte bær. Du kan også se hvordan du sylter plommer (med magisk ingrediens...)

Å sylte er lett

Det er virkelig ingen kunst å sylte. Du koker i prinsippet opp vann med eddik eller salt (eller sukker) og heller det over frukt eller grønt og setter på lokket.

Hva er sylting?

Kort fortalt: Å sylte er kunsten å legge mat i væske slik at den ikke forringes.

Det finnes i utgangspunktet to typer sylting. I den ene brukes eddik. Eddiken er så syrlig at den hindrer bakterier å formere seg.

Den andre varianten er å legge matvarer i saltlake. Her jobber man på lag med bakteriene. Gjæringsprosessen som settes i gang produserer gode bakterier og hindrer de uønskede. Det som skjer er at bakteriene spiser sukkeret (i frukten eller grønnsakene) som resulterer i melkesyre og som i siste instans hindrer andre bakterier å florere.

Et tips om salt

Bruker man salt uten jod hindrer man at væsken blir brun og grumsete (som den gjør med vanlig salt).

Så, hva bruker man det til?

Nedenfor finner du en oppskrift på syltede appelsiner. De kan du servere sammen med fetaost og oliven, for eksempel. Og litt kokt fennikel. Gjerne som del av et tapas-bord.

Det er også svært delikat å ha på fisk, særlig hvit fisk, men også laks. Det er heller ingenting i veien for å servere med is.

(Over 22.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du DeLuxe-poteter

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 03/09 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også