Oppskrift på supper
Supper som varmer
Du trenger noe å varme deg på i høstmørket.
Jeg ville gjerne vært barnebarnet til en en rykende, varm suppe. En suppe har alt man drømme om av kjærlighet, godhet og trøst. Og det er i grunnen alt man kan forlange av en bestemor.
Om suppen, dersom det var en slektning, skulle være en eventyraktig skalldyrsuppe eller en tradisjonell persillerotsuppe er jeg ikke sikker på. Jeg ville nok like begge deler.
På høsten koser jeg meg med mange supper og alle dens gode fetter gryteretter. Jeg må innom klassikerne. Ferskt kjøtt og suppe er et møst. Det samme er oksehalesuppe.
De to er supper som krever tid. Eller søndag, som det heter hjemme hos meg.
Blant hverdagstraverne finner vi de klassiske, franske vichysoisse og løksuppe. Aldri en høst uten. Blomkålsuppe og linsesuppe må vi også innom.
Mitt matmantra er: Variasjon. Og derfor er det så moro å kunne presentere noen nye suppeoppskrifter her. Og her finner du noen for enhver smak. Du finner en tradisjonell gulrotsupe og en kul tomatsuppe. I andre enden av skalaen finner du skalldyrsuppe og blåskjellsuppe om du er det mer ambisiøse hjørnet.
Ellers kan du prøve deg på karrisuppe med kylling! Alle oppskriftene finner du nedenfor.
Til 4 porsjoner
1 kg Blåskjell
2 ss Olivenolje
2 stk Gulrøtter
4 dl Fiskekraft
1 ss Timian
1 knivsodd Cayennepepper
2 stk Vårløk
1 stilk Selleri
Til 4 porsjoner
2 stk Gulrøtter
1 stk Grønt eple
1 ss Karri
1 ss Oliven
3 dl Kokosmelk
5 dl Grønnsaksbuljong
Salt og pepper
200 g Kyllingfilet
1 ts Koriander, malt
Salt
2 ts Olje
Persille
Til 3 porsjoner
1 ts Karri
2 stk Persillerøtter
1 stk Pastinakk
1 stk Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
1 ss Olivenolje
0.5 ts Salt
5 dl Vann
2 dl Matfløte
Pastinakk
Timian
Til 2 porsjoner
150 g Kylling
1 ss Balsamicoeddik
1 ss Honning
1 knivsodd Pepper
Appelsin
2 stk Gulrøtter
2.5 dl Grønnsaksbuljong
1 fedd Hvitløk
1 ts Ingefær, revet
1 ts Kardemomme
100 g Mascarpone
Gulrot
Til 2 porsjoner
8 stk Tomater
4 stilk Stangselleri
4 ss Worchestershiresaus
4 ss HP-saus
4 ss Sitronsaft
2 stk Chili, rød
4 ss Ketchup
1 ss Soyasaus
Olje/smør til steking
100 g Kylling
0.25 ts Salt
Til 2 porsjoner
2 stk Sjøkreps
0.5 stk Gulrot
10 stk Cherrytomat
5 dl Grønnsaksbuljong
1 stilk Persille
Salt og pepper
Denne saken ble første gang publisert 13/11 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.