Strata tok helt av. Alle i New York skulle lage strata. Og da de var ferdig var det resten av USA.

Det hele begynte på 1980-tallet. Julee Rosso og Sheila Lukins drev en fancy gourmetsjappe på Manhatten. Butikken hadde navnet The Silver Palate.

De to damene bestemte seg en vakker 80-tallsdag å lage en kokebok. Og navnet på boka ble Silver Palate Good Times Cookbook, helt enkelt.

Kort fortalt: Det ble en gigantisk suksess. Og i årene som gikk lagde de flere oppfølgere.

Hvor mye de solgte?

Sånn cirka syv millioner kokebøker.

Og da får du en viss gjennomslagskraft. Så sterk var deres påvirkning på 80- og 90-tallet at Newsday mente de Rosso endret måten "hele Amerika spiste på".

En av de tingene som bøkene ga popularitet til var nettopp strata. Strata kan tenkes på som en rett med flere lag, og som regel er egg og brød alltid representert.

Skal man tro det man ser på blogger og leser i bøker er strata i ferd med å bli poppis igjen. Det er morsomt at sånne ting går i bølger.

Strata kan smaksmessig minne litt om en frittata, men den lages ikke i stekepanna. Quiche er kanskje nærmere, i så fall. Den ene store fordelen med en strata, i tillegg til at det er kjempegodt, er at du kan bli kvitt daggammelt brød.

Hva man har på lagene er helt tilfeldig og helt opp til deg. I oppskriften nedenfor er det spinat og cheddar.

 

Nedenfor ser du bilder av framgangsmåten:

Du skjærer først opp brødet.

Du skjærer først opp brødet.

Knekk eggene i en bolle.

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Krydre egget med salt, pepper og muskat.

Ha i fløte og pisk godt.

Hell eggeblandingen over brødbitene.

Hakk eller riv opp osten.

Legg lag på lag. Begynn med halvparten av brød- og eggeblandingen.

Legg på halvparten av osten.

Legg på spinat og ost (halvparten av det som er igjen).

Topp med med brød og resten av osten og stek i ovnen.

Christopher Sjuve

Strata

Strata er en kul og morsom rett med egg.

Til 4 porsjoner:

2 pose spinat

150 g cheddar

1 stk brød, daggammelt

5 stk egg

salt og nykvernet pepper

0,5 ts muskat

2,5 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!