Oppskrift på spagetti all'amatriciana

Den aller beste pastasausen

Amatriciana er navnet på pastasausen jeg liker aller best.

AMATRICIANA: Den beste pastasausen.

AMATRICIANA: Den beste pastasausen. Foto: Foto: Håvard Egge

Publisert Oppdatert

Amatrice

Vi har allerede forelsket oss i alfredo, bolognese og carbonara, men det finnes så mange flere gode pastasauser å velge blant, og de siste årene har jeg fått en ny favoritt.

Best med tomat

Spør du en italiener, er det pastarettene fra hans hjemregion som er best. Basta!

Her hjemme er dog ikke smaksløkene våre styrt av geografien, og jeg kan selv bestemme hvilke pastaretter jeg liker best.

Min favoritt heter amatriciana, og er opprinnelig fra Amatrice like ved Abruzzo, midt i Italia. Her lages den bianco (uten tomat), men jeg liker den best rosso (med tomatsaus), slik den serveres i sitt andre hjem Roma.

Heite saker

Amatriciana-sausen skal være ganske heit. Jeg synes den blir aller best når jeg bruker tørket chili, men du kan erstatte med frisk chili.

Tradisjonelt skal amatriciana lages (i likhet med carbonara) med guanciale, som er konserverte svinekjaker. Med andre ord ikke noe du finner i en gjennomsnittlig dagligvare.

Jeg pleier derfor å bruke pancetta, men bacon går og fint.

Bruker du bacon så tilfør gjerne litt grovkvernet pepper, samt et par friske einebær om du har.

Flere pastaalternativer

Når det gjelder valg av pasta til å følge sausen, er det tradisjonelle valget bucatini (tykk, hul spagetti), men bruk gjerne spagetti, rigatoni, penne eller makaroni om du vil.

Til pasta blir det på en måte best med italiensk i glasset uansett hvordan du vrir og vender på det - her er en samling rimelige italienere.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti amatriciana

Den aller beste pastasausen. Bruk gjerne halv mengde pancetta om det er ønskelig med en slankere og rimeligere saus.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Spagetti

400 g Pancetta

Olivenolje

2 stk Rødløk

3 fedd Hvitløk

1.5 ts Chili

3 stk Einebær

Salt

Pepper

Bladpersille

Pecorino

3 ss Olivenolje

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

4 klype Tørket timian

2 dæsj Rødvinseddik

1 ts Sukker

2 bokser Hakkede tomater

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag