Jeg elsker nøtter. Noen vil si at jeg er hekta på nøtter. At jeg er nødt til å ha dem.

Og særlig dem som spiser maten min. For, uten forvarsel, dukker nøttene opp på laksen (med sennep og honning!), i pastaen med gulrøtter, på torsken - og jeg har ikke engang nevnt dessertene.

Derfor gjør jeg det nå: sjekk videoen med sjokolade og karamelliserte nøtter og så må vi ikke glemme semi-freddoen, den halvt frosne italienske klassikeren.

Alle slags nøtter

Å definere hva som er nøtter har vist seg å være en hard nøtt å knekke. Påfallende mye av det vi snakker om som nøtter er ikke nøtter.

I alle fall ikke om du snakker med en botaniker. De mener at en nøtt kun er en nøtt dersom vi snakker om "en plantedel som består av ett eller flere frø i et skall", ifølge Wikipedia.

At mandel ikke er en nøtt, kan vi kanskje akseptere. Men, at cashewnøtter heller ikke kvalifiserer er det verre med. Og dersom jeg sier at peanøtter er en belgfrukt (og et frø), at pistasjnøtter er frøet av en steinfrukt - og at macadamianøtter heller ikke er nøtter - ja, da er det ikke mange igjen.

Konklusjon: Jeg forholder meg ikke til botanikerne i denne sammenhengen. For, dersom vi skulle hørt på dem, er jordbær ei nøtt (eller, for å gjøre det enda verre: de små frøene ytterst er, ja, nøtter), tomater er bær, eple er en falsk frukt og bananer er bær. Sånn kan vi ikke holde på. Jeg er villig til å vedde mye på at botanikerne aldri vil vinne fram med denne kategoriseringen.

Når vi snakker om nøtter, så foreslår jeg at vi bare tenker på nøtter, uten noe mer visvas.

Jeg vet ikke om noen nøtter jeg ikke liker. Om jeg blir tvunget til å rangere de vanligste nøttene, tror jeg lista ser slik ut:

pistasienøtter

pinjekjerner

valnøtter

macadamianøtter

cashewnøtter

mandler

hasselnøtter

peanøtter

pekannøtter

Jeg gjør allerede nå oppmerksom på at dette kan endre seg. Spør meg neste uke, og jeg har snudd lista opp ned.

Nøtter er så gode å strø i salaten, karamellisere, ha i pastaen og sjokoladen - og jo større variasjon, jo bedre er det.

Nøttesnack med soya

Nedenfor har jeg samlet noen snacks med nøtter. Den med soya fant jeg i en kokebok (men jeg husker dessverre ikke hvilken). Du finner også en herlig snack med nektarin (eller fersken) og valnøtter samt en kul kjeks du lager med nøtter og tørket frukt.

Erik Hannemann

Ristede nøtter med soya

En enkel snacks med nøtter du kan kose deg med.

Ingredienser:

2 dl blandede nøtt er, gjerne valnøtter, pistasjnøtter, paranøtter evnt mandler

4 ss soyasaus

salt, gjerne havsalt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kjeks med nøtter og frukt

Denne kjeksen er lett og morsom å lage.

Ingredienser:

10 stk svisker

1 dl rosiner

1 dl fersken

2 dl blandede nøtter, mandler, valnøtter og hasselnøtter

150 g melis

1 ss rom

3 ss hvetemel

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Valnøtter og nektariner

En liten, deilig snack som til alt overmål er god og sunn.

Ingredienser:

2 stk nektarin

75 g valnøtter

2 ss honning, flytende

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!