Oppskrift på saltbakt kylling

Slik lager du saltbakt kylling

Med denne metoden er du garantert supersaftig kylling.

SALTBAKT KYLLING: Med denne metoden er du garantert en saftig kylling.
SALTBAKT KYLLING: Med denne metoden er du garantert en saftig kylling. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du får kjøttet saftig. Og det er jo lett. Men finnes det andre veier til salighet?

Det var på høy tid å teste en ny metode.

Jeg har hørt mye om saltbaking og dens fortreffelighet, men aldri prøvd det selv. Jeg har simpelthen ikke forstått poenget.

Det er jeg faktisk ikke sikker på om jeg gjør ennå. Det vil si: Du er garantert en fabelaktig saftig kylling når du saltbaker den. Men, helt hvordan det fungerer er jeg litt i stuss over.

 

Men først: Hvordan gjør man det?

Prosessen er simpel. Du tar en uhyrlig mengde salt, gjerne over en kilo grovt salt (det koster under en ti'er på super'n). Bland saltet med litt vann, omtrent et halvt kjøkkenglass, og bland det til det saltet kan formes løselig.

Legg et 1 cm tykk lag med salt i bunnen av en kjele, stekepanne (de må tåle høy varme i stekeovnen) eller ildfast form. Legg kyllingen på saltsengen. Dekk resten av kyllingen med salt. Det er ikke avgjørende om alt blir helt tett, men gjør så godt du kan.

SALTBAKT KYLLING: Slik ser den ut når den kommer ut fra ovnen.
SALTBAKT KYLLING: Slik ser den ut når den kommer ut fra ovnen. Foto: Foto: Erik Hannemann

Bak kyllingen i ovnen på 250 grader i 55-60 minutter.

Under stekingen stivner saltet helt. Om du vil imponere gjestene med en dramatisk effekt kan du skjære eller kakke det av på spisebordet. Det er ganske lett å fjerne i alle fall.

 

Muligheter ved saltbaking

For eksperimentets skyld forsøkte jeg å blande inn litt krydder i saltet. Jeg valgte kumin. En smak som er umulig å ikke kjenne dersom det trenger inn i kyllingen.

Men det funket ikke. Så da slipper du å prøve. Krydderene du vil bruke må du ha rett på kyllingen. Jeg synes alltid det blir godt med timian, rosmarin, merian, estragon eller salvie.

Jeg har også sett noen oppskrifter med høy (jepp, dyrefôret) som virker veldig interessante. Jeg har nemlig svært god erfaring med høy som smakssetter, (særlig på bakt sellerirot, men også som saus). Problemet er at jeg, bygutten, ikke vet hvor jeg skal få tak i det. (Dyrebutikken, kanskje? Noen som vet?).

 

SALTBAKT KYLLING: Når du tipper den ut får den et kult lukk.
SALTBAKT KYLLING: Når du tipper den ut får den et kult lukk. Foto: Foto: Erik Hannemann

Hvordan fungerer det?

Saltet, som herdes under stekingen, fungerer som en romertopf (leirgryte). Den holder alle saftene inne. I tillegg tilføres, uungåelig, kyllingen salt. Og når kjøtt saltes får det evnen til å holde på mer væske. Det er simpelthen derfor den blir saftigere. (Med det samme prinsippet kan du sette tenna i den saftigste ribba noensinne ved å prøve dette).

Når jeg skrev at jeg ikke var sikker på om jeg skjønte poenget mente jeg at man kanskje bare kan tørrsalte kyllingen (altså dekke den med salt i 20-30 minutter og skylle av før steking) og oppnå samme effekt. Da får man også stekeskorpe. Den metoden er imidlertid ikke egnet for en helt kylling. Og romertopf-effekten får du også med på kjøpet med saltbakingen - i tillegg er det lett å tilføre smak med krydderne.

I tillegg er resultatet så avhengig av steketid og temperatur. Når du steker kyllingen på 250 grader i omtrent en time er mye gjort.

Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor om du prøver ut metoden - eller har erfaringer med saltbaking som du vil dele med andre!

 

Les også:

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du tiramisu

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også