Oppskrift på poteter i ovnen

Mesternes mesters poteter

Fabelaktig godt til kjøtt og fisk.

OPPSKRIFT PÅ POTETGRATENG: Du kan lære mye om poteter av mesternes mester.

OPPSKRIFT PÅ POTETGRATENG: Du kan lære mye om poteter av mesternes mester. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

En av de flinkeste kokkene jeg vet om heter Régis Marcon. Jeg har nevnt han en gang tidligere i forbindelse med den kule kaka baba au rhum .

Marcon driver en restaurant i den knøttlille landsbyen Saint-Bonnet-le-Froid. Denne byen kjører du tvers igjennom på mindre enn et halvt minutt om du ikke vet bedre.

Men, nå har du sikkert for lengst skjønt at å ikke stoppe her er dumt. Landsbyen ligger i hjertet av Frankrike et stykke opp i fjellene noen timers biltur sør for Lyon. Det er ingenting som tyder på at her, på et sted som kunne tilsvare Gol i Norge, ligger det en aldeles fabelaktig restaurant. Ja, sågar en restaurant i verdensklasse.

Restauranten heter bare Restaurant Régis et Jacques Marcon . (Jacques er broren til sjefskokken).

Det er umulig å ikke snakke om sopp i forbindelse med Marcon. Han er berømt for å bruke sopp i alle rettene. Ja, også dessertene. Det kan høres voldsomt ut, men det er gjort så elegant at det slett ikke er grunn til å bekymre seg.

Mesternes mester

Restauranten ligger nydelig til og har en flott utsikt over fjellandskapet. Det er slett ikke trangt om plassen her oppe. Og det er sikkert også en av grunnene til at kjøkkenet er så stort som det er. Kjøkkenet har nemlig like stor grunnflate som restaurant-delen. Det er en praktisk luksus de fleste kokker ikke er vant med.

Størrelsen på kjøkkenet har også andre fordeler. Når de norske kokkene har forberedt seg til kokkenes uoffisielle verdensmesterskap, Bocuse d'Or, som foregår i Lyon, har de fått lov til å bruke kjøkkenet til Marcon som "treningsleier". (Restauranten har uansett stengt en tid nettopp da Bocuse d'Or går av stabelen).

Marcon vant selv denne konkurransen i 1995.

Vakker mat

REGIS MARCON: Slik ser mesterkokken ut.

REGIS MARCON: Slik ser mesterkokken ut. Foto: Regis Marcon

På restauranten trylles de utroligste retter fram. Hans vakre presentasjoner kan ingen bilder yte full rettferdighet, men du får et godt inntrykk om du kikker på denne videoen.

Et besøk på en slik restaurant varer hele livet. Du vil til stadighet merke, gjennom plutselige og drømmende tankestrømmer, at du ønsker deg tilbake hit. Bildene og duftene manes umerkelig fram igjen.

Erik Hannemann

Potetform med soppsmaker

Dette er fabalaktig godt tilbehør til kjøtt og fisk.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Poteter

2 ss Smør

2 neve Tørket sopp

2 ss Crème fraîche

1 fedd Hvitløk

1 stk Sjalottløk

Salt og nykvernet pepper

Muskat

Erik Hannemann

Baba au rhum (kake)

Dette er en fransk klassiker som bare de heldige har fått smake. Nå har du også sjansen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 pk Tørrgjær

225 g Mel

1 klype Salt

3 ss Sukker

4 stk Egg

0.5 dl Melk

1 ts Vaniljeessens

75 g Smør, smeltet

120 g Sukker

2 dl Vann

0.5 dl Rom

Maten til Marcon er slående vakker. Men, men om du må bestemme deg for om det er smakene eller presentasjonene du liker best har du litt å gruble på. Jeg vil ikke sløse tid på å vurdere estetikk og aromaer opp mot hverandre, men heller slå fast at det hele er spektakulært.

Jeg kan overhodet ikke lage mat som Marcon. Jeg vil ikke engang prøve. Men, jeg har tatt utgangspunkt i en av hans oppskrifter og laget en potetrett med soppsmaker. Den finner du nedenfor. Jeg legger også ved baba'n.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning