Vi står foran det mest spennende amerikanske valget noensinne: pai eller pizza?

I Amerika sier de "as American as apple pie". Likevel, eplet kommer ikke fra Amerika og ikke paien heller. Paien kom antakelig til over Atlanteren via engelske settlere. Historiens lys begynner å bli grumsete om man leter lenger tilbake, men antakelig har både egypterne og italienerne laget pai før den kom til England.

Det måtte en krig til

Om pizza egentlig kommer fra Italia eller Hellas får vi aldri vite. De første pizzaene kom antakelig til Amerika via italienske emmigranter. Men det var ikke nok til at pizzaen tok av i Yankeeland.

Det var først da amerikanske styrker under Annen verdenskrig okkuperte Italia at de oppdaget den geniale retten for alvor. Når de endelig kom tilbake til USA hadde pizzaen fått mange tilhengere. Det skapte selvsagt et godt marked for pizzabakerne.

Og så gikk det som det pleier i Amerika: Pizzaen ble større og fikk mer fyll. Det som var stekt brød med litt ost og fattigmanskost i Napoli ble overdådige kreasjoner ofte med mer topping en brødet kunne bære.

Om du følger med på valget eller ikke, her har du oppskrifter på pai og pizza!

amerikansk pizza

Her er oppskrift på eplepai

Avstemning

Pai eller pizza?

37% stemmer
Pai
63% stemmer
Pizza

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!