Vi stod på en lang linje. Det vi ventet på var en fransk kokk som tålmodig stod og skar kjøtt fra lammet han hadde helstekt tidligere på dagen.

Så var det endelig min tur. Først noen fine stykker med saftig lammekjøtt, og så, ett skritt til venstre for å få øst over lammekraft av den kvinnelige medhjelperen til kokken. Og Gud hjelpe meg! Jeg ble umiddelbart slått i bakken. Og all frykt for å dumme meg ut på mitt mildt sagt rufsete fransk forsvant øyblikkelig.

Jeg gikk tilbake til kokken, lot som jeg ikke så køen, og spurte hvordan i all verden han lagde den sausen her. (Målet overskygget frykten fullstendig).

Lite kan gå feil

Scenen utspiller seg på slottet Pommard i Burgund. Anledningen var den store vinmessen som er en årlig happening. All verdens vinskribenter, innkjøpere og vinnerder strømmer til Burgund (Bourgougne på fransk) for å oppdatere seg på årganger, produsenter og møte folk med felles interesser.

En lammesteik blir god om du klarer å følge denne oppskriften (med video). Men, den blir også ganske god om du ikke gjør alt riktig. Lammekjøttet er det kjøttet som blir best når du mislykkes. Dersom du i tillegg lager denne kraften og kjøper deg en av disse rødvinene er det ikke mye som kan gå feil.

Oppskriften på lammekraft

Siden det var en majoritet av vinfolk under dette arrangementet, fikk maten i Burgund ufortjent lite oppmerksomhet. Derfor var kokken så glad da jeg spurte.

Og han svarte villig vekk, med godt humør. Når det viste det seg at hjelperen til kokken var fra Chile ble alt litt enklere. Med fransk- og spansk-kunnskapene til sammen klarte jeg å klore sammen en oppskrift - i alle fall ingrediensene.

Det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å forsøke å gjenskape vidunderet. Resultet finner du i form av oppskriften nedenfor. Og det er bare tre ingredienser til denne lammekraften: Lammebuljong, smør og honning.

Lammekraft bra bunnen

Dersom du har lyst til å lage lammebuljongen/kraften selv fra bunnen av, er det enkelt, men det krever litt tid: Grill lammebein (ca 1 kilo) i ovnen på 220 grader til det bruner seg, kok dem i ca 1-2 liter vann sammen med løk, gulrot, laurbær og litt sopp til det er redusert til 1,5 desiliter. Sil av. (Det behøver slett ikke kokes helt inn til 1,5 desiliter heller, men da blir smaken mer konsentrert).

Christopher Sjuve

Lammekraft

Ja, så enkelt kan det være å lage en suveren kraft til lammelåret.

Ingredienser:

1,5 dl lammekraft

125 g smør

2 ss honning

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!