Oppskrift på kyllingsuppe

Kyllingsuppe blir best på denne måten

Her er triksene som gjør kyllingsuppe bedre.

FRANSK: Hønsesuppe fra Provence.

FRANSK: Hønsesuppe fra Provence. Foto: Foto: Kim Holthe/kylling.no

Publisert Oppdatert

Du vi ha kyllingsuppe?

Det skal du få. Du får alle oppskriftene nedenfor. Men, før vi går dit er det smart å ha tenkt igjennom et par ting. Det vil gjøre kyllingsuppa di bedre.

Alle kan lage kyllingsuppe, men det er ikke sikkert alle kan lage en skikkelig god kyllingsuppe. Nemlig.

Å legge biter av kylling i kokende vann, sammen med en gulrot og en løk blir så småningom en kyllingsuppe. En spiselig kyllingsuppe, men ikke spesielt minneverdig.

 

Her er triksene og tipsene du trenger for at din kyllingsuppe blir god:

 

  • Stek grønnsakene: Begynne med å steke grønnsakene, særlig om det er løk, gulrot, selleri og hvitløk i oppskriften. Stek til de er gylne før du har i væske, da får du fram sødme og smak.
  • Kok lenge: Små kyllingbiter tar ikke lang tid å koke. Etter  omtrent 10-12 minutter er det ikke lenger rå, Men, det tar lenger tid å gjøre dem skikkelig møre. I tillegg få du mer kraft om du koker dem lenger.
  • Ulike koketider: Alt trenger ikke koke like lenge. Skal du for eksempel ha erter i (tar noen få minutter å koke, selv om de er frosne), ha dem i mot slutten. Poteter tar lenger tid (gjerne 15-20 minutter, avhengig av størrelse).
  • Salt til slutt: Vent med å salte helt til slutt. Hvorfor? Ettersom suppa koker vil det bli mindre væske, og dermed saltere suppe. Om suppa var passe salt når det begynte å koke, er kyllingsuppa antakelig for salt når den er ferdig.
  • Fløte eller ikke fløte? Fordelen med fløte er at kyllingsuppa får mer fyldighet. Ulempen er at fløte stjeler de fineste aromaene. Noen vil også unngå fløte av andre årsaker. Et godt triks er å koke med sellerirot, ta den ut og kjør den glatt sammen med litt av kraften og røre dette inn i suppa. Da får du fylden du er ute etter! (Potet kan også funke, men det gir ikke like interessant smak).
  • Tykne suppa: Noen liker suppene tyknet (selv om det ikke er nødvendig). Om du vil ha kyllingsuppa tykk kan du enkelt gjøre det ved hjelp av maisenna: Bland like deler maisenna og kaldt vann (en liten spiseskje per 2 desiliter suppe omtrent). Visp dette inn i kyllingsuppa (det er dette amerikanerne kaller en slurry).

 

 

Og her er (minst) ti ingredienser som gjør kyllinsuppa bedre:

  • Rester av ost, særlig den parmesanbiten som er hard og eller ubrukelig - ha den i suppa!
  • Hele timiankvister
  • shiitakesopp, eller tørket sopp (steinsopp er best, men svært dyrt).
  • Finhakk persille, sitron og hvitløk og rør det inn til slutt
  • Bak en hvitløk i ovnen, mos den gjennom en potetpresse (så skallet sitter igjen) og rør inn hvitløksmassen
  • Smak til med noen teskjeer av sitron, lime eller eddik
  • Rør inn crème fraîche
  • Hakk basilikumblader og rør inn ved servering
  • Bruk laurbærblad og/eller løpstikke når du koker suppa
  • Ingefær passer utmerket til kylling
  • Karri og kylling er bestevenner

 

 

Nedenfor finner du oppskriftene. De det ikke er kylling i (linsesuppe og aspargessuppe kan du ha i kokt kyllingkjøtt, eller la rått kyllingkjøtt koke med i). Høns kan byttes med kylling, og da trenger ikke kjøttet koke like lenge.

Kyllingsuppe med ingefær og chili

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Kyllingfilet

Olje eller smør

Salt

Pepper

2 stk Løk

4 cm Ingefær, fersk

3 fedd Hvitløk

1 stk Chili, rød

Olje, nøytral

3 stk Gulrot

1 stk Eple

3 ts Karri

1.5 l Hønsebuljong

3 dl Matfløte

Salt

Pepper

Koriander, fersk

Petter Berg

Kyllingsuppe som i Provence

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Kylling

1.5 l Kyllingkraft

1 bokser Tomatboks

0.5 stk Appelsin, finrevet skall

4 stk Poteter

2 stk Gulrot

0.5 stk Purre

1 stk Løk

0.5 stk Fennikel

3 fedd Hvitløk

0.5 ts Gurkemeie

1 ss Basilikum

Salt og pepper

Kim Holthe

Hønsesuppe som i Provence

Om du ikke har tid til å koke høne, kan du bruke kylling og hønsebuljong. La kyllingen trekke i suppen til den er gjennomkokt.

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 stk Høne, kokt

1.5 l Kraft

0.5 stk Appelsin

4 stk Poteter

2 stk Gulrot

0.5 stk Purre

1 stk Løk

0.5 stk Fennikel

2 fedd Hvitløk

0.5 ts Gurkemeie

2 ss Basilikum

Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Asparges

2 dl Kremfløte

1 ss Kyllingkraft

3 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

Vann

1 dl Hvitvin

Salt og pepper

2 ss Balsamicoeddik

2 ss Rømme

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 g Ingefær

0.5 stk Rød chili

Sitrongress

2 fedd Hvitløk

10 stk Sjalottløk

2 bokser Kokosmelk

5 dl Kyllingkraft

2 stk Rødløk

3 stk Vårløk

2 stk Kyllingfilet

6 stk Cherrytomat

0.5 stk Lime

1 ts Fiskesaus

1 ss Karri

Koriander, fersk

Olje/smør til steking

Galangal

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

3 stk Løk

3 stk Gulrøtter

2 fedd Hvitløk

2 stilk Stangselleri

3 ss Cognac

1 fl Hvitvin

4 skiver Bacon

2 ss Mel

2 stilk Timian

2 stk Laurbærblad

150 g Champignon

10 stk Småløk

Salt og pepper

Olje

Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 dl Linser, røde

1 stk Løk

1 ts Kumin

1 ts Koriander

150 g Chorizopølse

1 ts Tomatpuré

2 ss Kylling

Salt og pepper

1 ts Rødvinseddik

Linnea press/Jes Buusman

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Gulrøtter

1 stk Grønt eple

1 ss Karri

1 ss Oliven

3 dl Kokosmelk

5 dl Grønnsaksbuljong

Salt og pepper

200 g Kyllingfilet

1 ts Koriander, malt

Salt

2 ts Olje

Persille

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag