Du vi ha kyllingsuppe?

Det skal du få. Du får alle oppskriftene nedenfor. Men, før vi går dit er det smart å ha tenkt igjennom et par ting. Det vil gjøre kyllingsuppa di bedre.

Alle kan lage kyllingsuppe, men det er ikke sikkert alle kan lage en skikkelig god kyllingsuppe. Nemlig.

Å legge biter av kylling i kokende vann, sammen med en gulrot og en løk blir så småningom en kyllingsuppe. En spiselig kyllingsuppe, men ikke spesielt minneverdig.

 

Her er triksene og tipsene du trenger for at din kyllingsuppe blir god:

 

  • Stek grønnsakene: Begynne med å steke grønnsakene, særlig om det er løk, gulrot, selleri og hvitløk i oppskriften. Stek til de er gylne før du har i væske, da får du fram sødme og smak.
  • Kok lenge: Små kyllingbiter tar ikke lang tid å koke. Etter  omtrent 10-12 minutter er det ikke lenger rå, Men, det tar lenger tid å gjøre dem skikkelig møre. I tillegg få du mer kraft om du koker dem lenger.
  • Ulike koketider: Alt trenger ikke koke like lenge. Skal du for eksempel ha erter i (tar noen få minutter å koke, selv om de er frosne), ha dem i mot slutten. Poteter tar lenger tid (gjerne 15-20 minutter, avhengig av størrelse).
  • Salt til slutt: Vent med å salte helt til slutt. Hvorfor? Ettersom suppa koker vil det bli mindre væske, og dermed saltere suppe. Om suppa var passe salt når det begynte å koke, er kyllingsuppa antakelig for salt når den er ferdig.
  • Fløte eller ikke fløte? Fordelen med fløte er at kyllingsuppa får mer fyldighet. Ulempen er at fløte stjeler de fineste aromaene. Noen vil også unngå fløte av andre årsaker. Et godt triks er å koke med sellerirot, ta den ut og kjør den glatt sammen med litt av kraften og røre dette inn i suppa. Da får du fylden du er ute etter! (Potet kan også funke, men det gir ikke like interessant smak).
  • Tykne suppa: Noen liker suppene tyknet (selv om det ikke er nødvendig). Om du vil ha kyllingsuppa tykk kan du enkelt gjøre det ved hjelp av maisenna: Bland like deler maisenna og kaldt vann (en liten spiseskje per 2 desiliter suppe omtrent). Visp dette inn i kyllingsuppa (det er dette amerikanerne kaller en slurry).

 

 

Og her er (minst) ti ingredienser som gjør kyllinsuppa bedre:

  • Rester av ost, særlig den parmesanbiten som er hard og eller ubrukelig - ha den i suppa!
  • Hele timiankvister
  • shiitakesopp, eller tørket sopp (steinsopp er best, men svært dyrt).
  • Finhakk persille, sitron og hvitløk og rør det inn til slutt
  • Bak en hvitløk i ovnen, mos den gjennom en potetpresse (så skallet sitter igjen) og rør inn hvitløksmassen
  • Smak til med noen teskjeer av sitron, lime eller eddik
  • Rør inn crème fraîche
  • Hakk basilikumblader og rør inn ved servering
  • Bruk laurbærblad og/eller løpstikke når du koker suppa
  • Ingefær passer utmerket til kylling
  • Karri og kylling er bestevenner

 

 

Nedenfor finner du oppskriftene. De det ikke er kylling i (linsesuppe og aspargessuppe kan du ha i kokt kyllingkjøtt, eller la rått kyllingkjøtt koke med i). Høns kan byttes med kylling, og da trenger ikke kjøttet koke like lenge.

Kyllingsuppe med ingefær og chili

Til 4 porsjoner:

3 stk kyllingfilet

olje eller smør

salt

pepper

2 stk løk

4 cm ingefær, fersk

3 fedd hvitløk

1 stk chili, rød

olje, nøytral

3 stk gulrot

1 stk syrlig fast eple

3 ts karri

1,5 l hønsebuljong

3 dl matfløte

salt

pepper

koriander, fersk

Høyde (px): Bredde (px):
Petter Berg

Kyllingsuppe som i Provence

Til 4 porsjoner:

1 stk kokt 800 grams kylling, renset kjøtt av

1,5 l kyllingkraft

1 bokser tomatboks

0,5 stk appelsin, finrevet skall

4 stk poteter

2 stk gulrot

0,5 stk purre

1 stk løk

0,5 stk fennikel

3 fedd hvitløk

0,5 ts gurkemeie

1 ss hakket frisk basilikum

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Hønsesuppe som i Provence

Om du ikke har tid til å koke høne, kan du bruke kylling og hønsebuljong. La kyllingen trekke i suppen til den er gjennomkokt.

Til 3 porsjoner:

1 stk høne, kokt

1,5 l hønse kraft (kraft fra kokt høne/utblandet hønsebuljong

0,5 stk appelsin, finrevet skall av (kun det oransje)

4 stk poteter

2 stk gulrot

0,5 stk purre

1 stk løk

0,5 stk fennikel (kan sløyfes)

2 fedd hvitløk

0,5 ts gurkemeie

2 ss hakket frisk basilikum

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

2 dl kremfløte

1 ss kyllingkraft

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

vann

1 dl hvitvin

salt og pepper

2 ss balsamicoeddik

2 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Ingredienser:

3 dl linser, røde

1 stk løk

1 ts kumin

1 ts koriander (tørket)

150 g chorizopølse

1 ts tomatpuré

2 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

1 ts rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/Jes Buusman

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

Til 4 porsjoner:

2 stk gulrøtter

1 stk grønt eple

1 ss karri

1 ss oliven olje, eller rapsolje

3 dl kokosmelk

5 dl grønnsaksbuljong

salt og pepper

Til servering

200 g kyllingfilet

1 ts koriander, malt

salt

2 ts olje

persille

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!