Oppskrift på knuste poteter

De beste potetene du kan lage

Ja, vi lover!

KNUSTE POTETER: Det tar bare noen minutter.
KNUSTE POTETER: Det tar bare noen minutter.
Sist oppdatert

- Se, her skal jeg vise deg noe, sa han.

Noen minutter senere hadde han forvandlet verdens kjedeligste poteter til en liten fest.

Og han gjorde det med en magikers letthet. Det var Claus Meyer, den danske matentreprenøren. Jeg jobbet sammen med ham på TV-serien New Scandinavian Cooking og vi skulle spise lunch.

Her er trikset: Kokte poteter (ja, verdens kjedeligste variant) deles først i to. Så legges de på fjøla med snittflaten ned. Legg en stor kniv flatt på toppen av poteten. Og så, med ett presist slag, knuser du poteten.

Den vil henge sammen i skallet (så vidt det er). Nå lar du kniven skli elegant under poteten før du løfter den opp.

I stekepanna ligger det allerede varm smør og olje og venter. Legg potetene forsiktig nedi.

For å tilføre potetene god smak legger vi i noen fedd hvitløk (med skall) og en kvist rosmarin. Fettet henter opp smakene og overfører dem effektivt til potetene.

Etter noen minutter vil potetene ha dannet en nydelig, fristende, sprø og gyllen farge. Det tar noen minutter. Snu potetene og la også siden med skallet få litt stekeskorpe.

Server potetene med litt deilig, nyrevet parmesan - eller bruk den nydelige norske Bufar (må få skryte litt av den).

 

Sjekk video (og nyt musikken)

 

 

Du begynner med kjedelige, kokte poteter.
Du begynner med kjedelige, kokte poteter.
Del dem i to.
Del dem i to.
Legg knivbladet flatt på de halve potetene, press dem ned og knus dem.
Legg knivbladet flatt på de halve potetene, press dem ned og knus dem.
Da ser dem sånn ut.
Da ser dem sånn ut.
Her ser det ut som om Trampe har hoppet på alle potetene.
Her ser det ut som om Trampe har hoppet på alle potetene.
Ha smør og olje i en stekepanne.
Ha smør og olje i en stekepanne.
Legg i potetene.
Legg i potetene.
Legg i en kvast med rosmaring og noen fedd med hvitløk.
Legg i en kvast med rosmaring og noen fedd med hvitløk.
Snu potetene når de er gylne og deilige.
Snu potetene når de er gylne og deilige.
Her er et bilde til.
Her er et bilde til.
Og enda et bilde - bare fordi jeg ikke klarte å bestemme meg.
Og enda et bilde - bare fordi jeg ikke klarte å bestemme meg.

Gode oppskrifter med poteter

Om du har lyst til å prøve flere gode oppskrifter med poteter, så har jeg et par til i ermet. Prøv deg gjerne på fondantpoteten, se videoen her.

Prøv også de lekre, lette duchessepotetene.

Har du ikke allerede prøvd det, så må du love deg selv at du prøver å lage Clotildes sprø, ovnsbakte poteter hvor du bruker ristetrikset. Helt fabelaktig!

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også