Joda, når to ultratradisjonelle råvarer med dype røtter i vår historie møtes blir det fest. Spekeskinke og kål er to gamle venner som burde treffes mye oftere.

Ja, jeg skal innrømme at det ikke tiltalte meg. Kålpai? Kan det funke?, tenkte jeg. Tja, med litt spekeskinke skal det være mulig.

Jeg satt og bladde i en kokebok jeg brukt ganske mye. Jeg har bladd i den mer enn jeg har fulgt oppskrifter til punkt og prikke, riktignok, men The French Kitchen av Joanne Harris og Fran Warde er både inspirerende og nyttig. Det var ikke spekeskinke i oppskriften, den har jeg suget fra eget bryst (som er et uttrykk jeg bruker bare en sjelden gang).

Alle liker kål og spekeskinke

Jeg liker kål. Og alle som tenker at de ikke er så glad i kål bør først ta syretesten: Liker jeg fårikål?

Ja, det gjør du. Og derfor liker du kål. Du tror meg fortsatt ikke? Prøv å lage coleslaw, så kan vi snakkes. Og om ikke fårikål eller coleslaw gjør kål på kålfordommene, så gjør i alle fall denne kålpaien vei i vellinga.

Og spekeskinke? Ja, det liker alle. Ferdig snakka.

Slik lager du kålpai

Her er greia: Du skiver opp kål og har den i en kjele med vann. La det dampe i noen minutter under lokk, trekk det av platen og la det stå mens du gjør følgende, superenkle operasjon: Bland sammen mel, melk og egg til en røre. Så har du kål i en ildfast form og heller over røra. Sett den i ovnen og la deg overraske og begeistre over den gylne fargen som begynner å komme etter en drøy halvtime i ovnen.

Resultatet er en herlig, velsmakende og, tør jeg si det?, sunn mat som du kan servere til veldig mye forskjellig. Den er utmerket til denne laksen, funker supert til saltbakt kylling og er en vinner til stekte pølser, for eksempel.

Erik Hannemann

Kålpai med spekeskinke

Dette er den nye hverdagsmaten.

Ingredienser:

2 stk egg

2,5 dl melk

200 g hvetemel

1 ts salt

0,5 stk kålhode

5 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!