Det ser så lekkert ut. Og jeg tenker; - Ah..., bare i Paris.

For det er det en ting jeg forbinder på med bistroer i Paris så er det "Salmon en Croute", innbakt laks. Laksen med den lekre, sprø innpakningen serveres med stolthet til tusenvis av mennesker hver eneste dag i verdensmetropolen.

Jeg skal innrømme en annen streiftanke; "Ja, det er sånt de bare får til her i landet". Det tenkte jeg, både lettere resignert og imponert på en gang.

Så idiotisk. Selv om denne laksen serveres på store og små gourmettempler er det en godt bevart hemmelighet hvor enkelt dette er å lage. Virkelig. I alle fall om du nøyer deg med å kjøpe butterdeig.

Det er ikke vanskeligere enn å lage pizzadeig, dette her. Eller kryddersmør. Det er for eksempel mye vanskeligere å lage sjokoladekake.

Slik lager du innbakt laks

Kjøp en laksefilet. Legg merke til at laksen har en tykk og en tynn del. Den tynne delen skal ligge mot den tykke, slik at det blir et passelig jevnt rektangel. Mellom laksen skal du smøre på urtesmøret. Urtesmøret er bare en blanding av urter, smør, sennep og sitronskall.

Kjevlingen er faktisk det mest utfordrende her: Vent til deigen er tinet helt, da blir livet lettere. Pass på at du kjevler bitene store nok til at de dekker laksen. Så legger du laksen med "skjøtene" (til butterdeigen) ned i en ildfast form.

Det morsomste gjenstår: Skjær et rutemønster hvor du bare lar kniven, uten kraft, gli over butterdeigen. Når du har penslet med egg er laksen klar for ovnen.

Det er verdt å merke seg at laksen trenger litt mer tid en vanlig i ovnen fordi lokket skal blir gyllent og fint. De gode nyhetene er at fisken fortsatt er saftig og god.

Oppskriften på innbakt laks finner du nedenfor. Lykke til!

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!