I vinterkulda er godt krydret mat et møst. Som oftest vender jeg meg til India for inspirasjon for å finne smaksbombene - denne biryanien for eksempel.

"Indisk mat" er en like vanskelig og enda mindre presis merkelapp som "hinduisme". Mens hinduisme i beste fall kan defineres som "religioner som praktiseres i India" (fritt etter hukommelsen fra studietiden på 90-tallet), kan ikke dette overføres på "indisk mat".

Indisk mat oppsto nemlig i Birmingham, England. I alle fall den indiske maten de fleste i Vesten forbinder med begrepet "indisk mat". Den ble laget av innvandrere fra India? Nei da, fra Pakistan.

Den "indiske" maten serveres i såkalte "Balti houses" i Birmingham. En godt fundert hypotese er at ordet "Balti" kommer fra provinsen Baltistan nord i Pakistan (men, dette er stadig omstridt (Wikipedia). "Curries" veldig populært på 1980- og 90-tallet og siden har det spredt seg til resten av England og Vesten.

Ikke vanskelig å lage

Det behøver slett ikke være vanskelig å lage kompliserte smaker. Veldig mye indisk mat er svært forseggjort, men det behøver det ikke være for å få fram de store smakene. Du kan sjekke den superenkle tikka masalaen eller den kule risen her.

Den "indiske oppskriften" jeg serverer her lages på følgende superenkle vis: Kjør løk, hvitløk, krydder og olje i kjøkkenmaskinen. Ha det i en kjele, stek til løken er myk, legg i kylling og vann. Kok i 20 minutter. Vips!

Oppskriften finner du nedenfor!

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Ingredienser:

2 stk kyllinglår

2 stk løk

4 fedd hvitløk

olje til pensling

2 cm ingefær

1 ss kuminfrø (spisskummen)

1 ts gurkemeie

1 ts korianderpulver

1 ss karri

1 stk rød chili

4 dl vann

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!