Å lage hvit saus er så kjekt å kunne at det burde vært påbudt.

Du trenger tre ingredienser: Smør, mel og melk. (Synes du det høres vrient ut allerede? Prøv deg på disse syv sausene som bare har to ingredienser.)

Framgangsmåten er enkel. Bruk like smør som mel, for eksempel to spiseskjeer av hver. Smelt smøret i en kjele (helst tykkbunnet, ellers så svir det seg lettere). Ha i melet og la det putre i omtrent ett minutt mens du rører med en visp.

Her kan du se tre geniale pastasauser.

Så har du i litt og litt melk. Pisk det godt inn mellom hver gang. Du kan selv bestemme hvor tykk du vil ha den, men tre desiliter melk er et bra utgangspunkt (halvannet melkeglass om du ikke gidder å måle opp).

Har du lyst til å lære flere sauser? Da sjekker du ut sauseskolen her.

Så begynner moroa

Moroa begynner når du vil pimpe opp sausen. Men først, bare for å ha sagt det: Dersom det er fiskeboller du skal lage, bytter du ut melken med kraften fra boksen.

Forslag 1: med løk

Finhakk en løk og stek den blank i smøret før du har i mel. Det gir mye smak med lite innsats.

Forslag 2: med karri

Det er opplagt for alle som er oppvokst med fiskeboller, men karri er en av den hvite sausens beste venner. En teskje gjør underverker, med to teskjeer begynner det å skje noe.

Forslag 3: med ost

Dersom du spanderer litt revet, hvit ost i sausen har du plutselig laget sauce mornay. 100 gram ost i oppskriften du finner nedenfor gjør susen.

Forslag 4: med muskat

Litt muskat setter en fin spiss på sausen. Da egner den seg godt til pasta - og kanskje kan du ha små terninger av laks i den.

Forslag 5: med sitronskall og parmesan

Ha i litt revet sitronskall og to, tre spiseskjeer revet parmesan og du har en raffinert saus. Den passer utmerket til pasta, men er også super til fisk.

Forslag 6: med sennep

Sennep er en av naturens underverker. Noen liker den sterke smaken, men smak deg fram ved å ha i litt og litt. begynn med en teskje.

Forslag 7: med persille, gressløk, hvitløk og kapers

En litt mer raffinert variant får du om du har finhakker et fedd hvitløk, persille, gressløk og kapers. Du kan også smake til med litt sitronsaft.

Dersom du har flere forslag kan du bruke kommentarfeltet nedenfor. Det hender at vi er greie og sender kokebøker i posten for gode innlegg!

 

Les også:

Er dette Norges beste viltgryte?

Slik lager du french toast

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Hvit saus (sauce bechamel)

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

Ingredienser:

25 g smør

25 g hvetemel

3 dl melk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!