Oppskrift på hummer

Slik blir én hummer middag til fire

Slik slipper du unna med 1000 kroner på ett hummermåltid.

Ikke la deg skremme.

Ikke la deg skremme. Foto: Svein-Erik Hole

Publisert Oppdatert

Hummer er enten veldig dyrt eller helt gratis. Kjøper du den (levende) i butikken koster det omtrent en tusenlapp - pluss minus en middels flaske champagne alt etter hvor mye den veier.

Dersom du fisker den selv er den gratis.

Den pansrede ridderen er et mektig syn på middagsbordet, men ikke særlig mettende. Jeg kan i farten ikke komme på noe som gir mindre mat for penga. Skal du spise deg mett på hummer, må man nesten ha en hver.

Les også: Dette apparatet gir perfekt kaffe

Les også: Slik lager du perfekte kjøttkaker

Hummerproblemer i gamle dager

Å servere en hummer til hver var ikke noe problem for 100 år siden. Da var det så mye hummer at fiskerne synes det var plagsomt. De store klørna ødela garn og var bare plunder og heft. De ble antakelig bare spist av fiskere som var så fattige at de var tvunget til å selge all fisken. De spiste hummer av ren, skjær nød.

Stakkars dem, liksom. Er det ikke utrolig hvordan matens status påvirker selvbildet? (og hvordan andres perspektiv kan projiseres på enn selv i den grad at du føler deg mislykket eller vellykket ut fra hvordan de rangerer et stykke skalldyr?).

Nok om det. I dag er hummeren truet og fangsten er sterkt regulert - også får hobbyfiske. Det kulinariske poenget med hummer er ikke å spise seg mett, men å få smake på noe spennende, luksuriøst, forhistorisk og sjeldent. Det skal spises med andakt og respekt.

Så hvordan kan fire mennesker spise seg mette på én hummer? Mitt forslag er å spise i to omganger. For at dette skal bli vellykket kan man ikke ha forventninger om å bli får-i-kål-stappmett. Vi er ute etter raffinement (og til dere som tenker at "jeg har jo mer enn nok hummer: slipp dem ut igjen). Jeg foreslår også at dere kjøper inn champagne og belager dere på en kveld sammen på kjøkkenet - for dette tar litt tid.

Slik lager du hummmeren

Det første jeg ville gjøre er å drepe hummeren med kniv - og ikke koke den. Det gjøres ved å stikke kniven gjennom hode i et rask hugg (Den har et lite, praktisk kryss på toppen av hoden/nakken for denne operasjonen). Hummeren dør momentant - antakelig raskere enn ved koking.

Del hummeren på langs, men, bryt av halen og behold den hel. Ha hummeren (uten hale) i en stor stekepanne og stek den i litt smør og olje. Etter noen minutter har du i finhakket sjalottløk og hvitløk. Etter enda noen minutter har du i hvitvin. Vent enda litt før du har i fløte. Smak eventuelt til med litt estragon eller timian og salt og pepper.

Ha hummeren og kraften over i en dyp stekepanne og stek den ferdig i ovnen (180 grader). Det bør ikke ta mange minutter - så sjekk jevnlig om hummerkjøttet er ferdig. Du kan bli litt lurt at av kjøttet er litt geléaktig. Det er lett å steke det litt for lenge. Da blir det tørt.

Når hummeren er stekt spiser dere klørna (det er lett å bruke nøtteknekker, men du kan like gjerne kakke lett på skallet med baksiden av en kniv). Det mest sosiale er å legge alt på en tallerken som alle forsyner seg fra. Fordel kraften i skåler som alle kan dyppe kjøttet i.

Du kan servére med litt loff og eventuelt majones, dill og sitron (men det er slettes ikke nødvendig - og noen vil, med en viss rett, hevde at du stjeler smaken og oppmerksomheten fra hummeren).

Når alt kjøttet er spist har dere det beste igjen: skallet. Det skal bli til suppe - eller bisque som det heter når vi snakker om suppe på skalldyr.

Hummersuppe lager du slik

Begynn med å steke litt finhakket gulrot, purre og løk i smør og olje. Fjern fra pannen når det er blankt og litt mykt.

Stek hummerskallet på skikkelig høy varme i en tykkbunnet kjele - gjerne full guffe til du får noen små svarte flekker (funker bra på grillen - litt vanskeligere i stekepanne, så være forsiktig så ikke alt blir brent).

Ha på et sjenerøst glass hvitvin og ha på nok vann til at skallet får kokt skikkelig. La det koke til du har får skikkelig smak av hummer - kanskje 30-45 minutter (nå får den champisen ben å gå på).

Sil ut skallet. Ha i de stekte grønnsakene, fløte, tomatpuré og litt appelsinskall. La det koke litt inn under omrøring. Smak til med salt og pepper. Ha i hummerhalen, ta kjelen av plata og la den trekke i noen minutter. Løft ut halen, fjern skallet og hakk kjøttet.

Fordel hummerkjøttet i skåler. Ha eventuelt i litt krabbekjøtt også. Hell i suppen i skålene og servér straks. Servér gjerne med en klikk rømme og litt loff.

Christopher Sjuve

Én hummer - middag til fire

En hummer kan være nok. Til fire. Bare sjekk denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Hummer

3 stk Sjalottløk

Smør

2 ts Estragon

2 dl Kremfløte

1.5 dl Hvitvin

Salt og pepper

2 stk Gulrot

1 stk Purre

1 stk Løk

2 dl Hvitvin

2 dl Kremfløte

Vann

........

3 ss Tomatpuré

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning