Jada, jada. Det er lenge til jul. Men, skal du være skikkelig flinkis må du begynne nå.

For når julegrana er tent på torget er det altfor sent å lage hjemmelaget pinnekjøtt til julaften. Det tar nemlig nesten to måneder.

Setter du i gang nå, rekker du det til jul.

Høres det tungvint ut? Kanskje, men faktisk krever det ikke særlig mer enn ti minutters energisk innsats. Resten av tiden henger det og tørker og blir til ditt eget, hjemmelagede pinnekjøtt (som blir best slik).

Hva er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er laget av sidestykket (ribba) på lammet. Først legger man kjøttet i rikelig med salt noen dager, før det skylles og henges til tørk. Det bør henge 6-8 uker, ikke for varmt.

Rikelig med salt? Hva betyr det? Jo, det er å dekke kjøttet med altfor mye salt, kanskje så mye som to kilo. Eller mer. Poenget er at kjøttet ikke trekker til seg mer salt om du bruker to eller fire kilo.

Røkt pinnekjøtt?

Salting og røyking er konserveringsmetoder vi strengt tatt ikke behøver å bruke lenger fordi vi har frysere og kjøleskap. I dag bruker vi metodene fordi vi liker smakene som utvikles.

Pinnekjøtt fåes også røkt. Opprinnelig ble det gjort for å stagge muggangrep. Muggangrepene på kjøttet var vanligere på vestlandet fordi klimaet er så fuktig. Derfor var det også vanligere å røyke kjøttet der.

Hjelp, det er mugg på kjøttet!

Når kjøttet har hengt noen dager, kan det hende at det kommer litt mugg. Det er ingen krise så lenge du reagerer raskt.

Hvordan? Du kan koke opp litt saltlake og pensle det på. Eller du kan pensle kjøttet med 7% eddik. Begge deler dreper muggen effektivt.

Litt mugg er ikke farlig så lenge det ikke trenger inn i kjøttet (men det tar flere dager).

Fremgangsmetoden til hjemmelaget pinnekjøtt finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 23.000!)

 

Les også:

Perfekt ribbe lages nøyaktig slik

Slik lager du perfekt pizzabunn

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Avstemning

Liker du røkt eller vanlig pinnekjøtt?

57% stemmer
Vanlig pinnekjøtt
43% stemmer
Røkt pinnekjøtt
Christopher Sjuve

Hjemmelaget pinnekjøtt

Slik lager du pinnekjøttet selv! Du er nødt til å begynne allerede to måneder før julaften, for kjøttet må henge en stund å tørke. Dersom du synes det er for dristig å satse på eget pinnekjøtt på julaften går det an å sikte seg inn på påsken første gang du lager det.

Til 4 porsjoner:

1 stk lam

1 kg salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!