Oppskrift på hjemmelaget ost

Slik lager du din egen ost

Lekende lett. Bare to ingredienser

LAG DIN EGEN OST: Det er mye lettere enn du tror.

LAG DIN EGEN OST: Det er mye lettere enn du tror. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Jeg leste bloggen til en som heter Heidi om å lage sin egen ost. Hun skriver at ricottaen (osten) smaker og lukter som melken den er laget av. Derfor må du bruke den beste melken du kan få tak i. Jeg tenkte øyeblikkelig på flasken med råmelk som lå i kurven med ferske bondegårdsvarer jeg fikk til bursdagen fra Christoph og Susanne. Det måtte jo bli perfekt!

Jeg satt i gang sent på ettermiddagen dagen etter. Jeg var veldig skeptisk til at dette kunne virke. Ærlig talt; varm opp melk? Da får du vel bare varm melk, ikke ost, eller? Jeg er ganske overrasket over min hang til å være matkjemiens svar på apostelen Thomas: Jeg tror ikke før jeg får se det. Hvor kommer dette fra? Jeg lover herved å lese nøye gjennom bøkene til Harold McGee og Alton Brown.

Les også: Her er vårt test av juleølet

Les også: Tomatsausen blir best slik

Share

Å jo da, alt gikk etter planen. Når blandingen av melk og kefir nådde den magiske temperaturen (jeg brukte mitt termometer som jeg kjøpte for noen uker siden og som jeg ikke hadde brukt en eneste gang), begynte det å tykne og klumpe seg sammen på overflaten: Dette var min ost!

Jeg begynte forsiktig først å øse ut den rennende mysen og så klumpene over i sikten jeg hadde kledd med kjøkkenhåndklær. Så ventet jeg litt før jeg samlet alle hjørnene på kledet og bandt det fast i krana med en lisseknute og ventet litt til. Når jeg åpnet kjøkkenhåndkle åpenbarte min første ferske ost seg. Blir det enklere enn det her? Neppe.

Les også: Denne barnematen er best i test

Les også: Slik bedrer du karakterene til barna dine

Senere på kvelden smakte Maxence og jeg på osten. Først bare som den var, så på litt knekkebrød og så, morgenen etter, med litt ristet brød og et tynt lag av Christine Ferbers solbær- og fiolsyltetøy. Vi erklærte at dette var den beste friskosten vi noensinne hadde smakt - en ost hvor de ekte smakene og luktene fra melken og låven og den glade kua eksploderer i munnen. Den var veldig fjern fra den smakløse klumpen de vanligvis selger som ricotta på super'n.

Maxence forlangte at jeg skulle lage en ny ladning til ham hver eneste dag.

Her er oppskriften!

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Clotilde Dusoulier

Hjemmelaget ost

Her er Clotildes egen, hjemmelagede ost. Utrolig fort gjort.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 l Helmelk

2.5 dl Kefir

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning