Oppskrift på gulrotkake

Den ultimate gulrotkaka

Når krangelen er over bruker vi denne oppskriften.

PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt!
PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt! Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Gulrotkake

Gulrøtter har blitt brukt i søte kaker siden middelalderen. Da var søte ting dyre og vanskelig å få tak i. Gulrøtter inneholder mer sukker enn noen annen grønnsak utenom sukkerroer. (Kilde: Oxford Companion to Food av Allan Davidson)

Alle har smakt gulrotkake, og veldig mange har laget gulrotkake. Alle ivrige gulrotkakebakere har sin favorittoppskrift.

De aller fleste oppskriftene på gulrotkake ser ut til å inneholde gulrøtter (surprise!), egg og mel. Alt annet ser vi ut til å være uenig om.

Skal det ikke være sukker i gulrotkake?

Ikke nødvendigvis. Noen liker nemlig å bruke sirup. De som er enig i at man skal bruke sukker i gulrotkaken er allikevel ikke enig om man skal bruke brunt eller hvitt sukker.

Share

Hvordan heve gulrotkake?

Og uenighetene stopper ikke der.

Hva skal man bruke til å heve gulrotkaka?

En klikk av gulrotkakebakerne hevder at natron er best. Mainstream gulrotkakebakere tviholder på bakepulver.

Dersom du kommer over en oppskrift på gulrotkake med natron kan du bytte det ut med bakepulver. MEN: Ifølge wikipedia kan du ikke bruke natron istedenfor bakepulver fordi natron ikke gir nok hevingseffekt på gulrotkaken.

Les også: Slik får du barnet til å spise

Les også: Fast leggetid gir bedre helse

Krydder i gulrotkake

Som om ikke det var nok gulrotkake-uenighet, så har vi ikke engang begynt å snakke om krydderne.

De fleste bakere av gulrotkake mener at kanel burde være obligatorisk (selv om det også her finnes enkelte gulrotkakebakekretser som divergerer også i dette spørsmålet.)

Så er det mange som vil hevde at gulrotkake ikke blir gulrotkake om man ikke bruker litt kardemomme.

Om man tilhører kardemomme-entouragen gir det ingen føringer på hvordan man stiller seg til bruk av andre krydder i gulrotkaken.

Vi kan nøye oss med at ingefær og muskat er de vanligste (utenom kanel og kardemomme).

Nye gulrotkaker?

De nevnte skillelinjene tatt i betraktning er gulrotkakemiljøet sett under ett likevel temmelig homogent.

For å splitte det store miljøet som baker gulrotkaker måtte vi antakelig se et oppsving i et avant-garde gulrotkakebakesegment som for eksempel ville introdusere chili, koriander, andre krydderiet eller kanskje gjær som hevemiddel til gulrotkakene.

Personlig synes jeg det er rart at appelsin (appelsinskall, kanskje) ikke er mer vanlig.

Det er veldig godt sammen med gulrot.

Med det utspillet håper vi at jakten på nye varianter av gulrotkake er i gang. Skriv gjerne inn dine ideer i kommentarfeltet nedenfor.

Her er min oppskrift på gulrotkake!

Les også:

Bedre sjokoladekake finnes ikke

Endelig: Den perfekte vaffeloppskriften

Slik banker du smak inn i kyllingen

Her finner du 5 .000 oppskrifter du kan kose deg med!

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også