Høsten er tiden for de gode grytene.

Aller helst bør en god høstgryte være så full av smak og gode krydder at det fyller hele rommet med dufter, herlige forventninger og stor appetitt.

Et eksempel på en slik gryte er bacalao. Det er overrasker meg hvor få det er som lager den fabelaktige gryta. Grunnen er nok at fisken, klippfisken, må legges i vann først. Det krever altså forberedelse - og da er det mange som faller ut.

Men, klarer du å legge fisk i en bolle med vann over natta er mye gjort. Gjør det gjerne på kvelden, så er fisken klar når du skal lage middag dagen etter. Resten er plankekjøring: Legg fisk, løk og poteter lagvis, ha i hermetiske tomater, pepper, hvitløk og olje. La det koke så lenge du vil. Bacalao-oppskriften finner du nedenfor!

Lengsler og forventninger

Jeg har samlet flere gryter som fyller huset med forventninger og lengsler nedenfor.

Det første er en heidundrande, kraftfull bacalao med masse olje. Det andre er den franske klassikeren coq au vin, hvor du altså koker kyllingen i vin. Du finner også en herlig lammefikassé, en oppskrift på indisk kylling og det noen mener er norges beste viltgryte.

En god idé

En god idé er å lage store gryter, gjerne doble porsjonene. Så kan du enten sette den i kjøleskapet og spise den noen dager senere eller fryse den ned. Så har du middag til den dagen du ikke har tid til å lage noe.,

Nedenfor finner du alle oppskriftene!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

Les også:

Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere

Slik lager du perfekt pizzabunn

Dette er verdens viktigste grønnsak

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!