Oppskrift på gode kjøttboller

Dette er de beste kjøttbollene

Det er bare dumt å ikke lage dem gode.

OPPSKRIFT PÅ ALBONDIGAS: Spanske kjøttboller i safransaus.

OPPSKRIFT PÅ ALBONDIGAS: Spanske kjøttboller i safransaus. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert

Å fortelle at vi skal ha kjøttboller til middag utløser alltid jubel.

Og det er gode grunner til det. Kjøttboller er, om de lages skikkelig, en super middag.

Først tips: Om du legger dem i en saus, en suppe - i prinsippet hvilken som helst væske - så trekker de til seg fuktighet og blir saftige.

Men, det er mer å tenke på:

Slik unngår du at kjøttbollene blir harde og gummiaktige

De fleste har hørt at industrielle kjøttboller inneholder "lite kjøtt". At man blir lurt og snytt når man kjøper dem.

Ja, og det er fint å være oppmerksom på lureri. Så, når man skal lage kjøttboller "fra bunnen" tenker man at det skal være 100% kjøtt. Ikke sant?

Vel, her er det lett å gå i fella. Om du triller kjøttdeig til små boller og steker dem, så ender du opp med en tekstur som kan forveksles med sprettballer.

Og da føler man seg skikkelig lurt.

Det finnes bare en utvei her. Nemlig, å blande det ut kjøttdeigen med brød.

Hæ?

Jo, det er nemlig den beste måten å unngå gummieffekten på. I tillegg blir kjøttbollene saftige. Brødet har nemlig en eventyrlig evne til å holde på væske.

Måten å gjøre dette på er å legge brødskiver (uten skorpe) i melk eller vann i noen minutter. Da suger brødet til seg væske og sveller. Faktisk vil brødet trekke til seg for mye væske. Så nå er jobben å klemme ut væsken. Ikke overdriv. Bare bruk nevene og klem til.

Brødet du nå sitter igjen med skal du blande med kjøttdeigen. Pass på at du blander det godt, slik at blandingen blir helt jevn.

Hvor mye brød?

Her strides de lærde. Det er mer enn du tror. Men, det mindre enn 50/50 brød/kjøtt. Det er utgangspunktet.

Forslag til hva du kan blande i kjøttbollene

  • Løk, superfinhakket, gjerne kjørt i blender
  • Hvitløk
  • Cayennepepper
  • Mozzarella
  • Parmesan
  • Nøtter, særlig hasselnøtter, mandler og valnøtter
  • Hakkede sylteagurker, prøv!
  • Herbes de provance
  • Hakkete, soltørkede tomater
  • Persille
  • Soyasaus
  • Rosiner
  • Gressløk
  • Bacon

Nedenfor finner du min yndlingskjøttboller. Har du lyst til å være flink som en italiensk mama, da lager du også pasta fra bunnen og verdens deiligste tomatsaus.

Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Kjøttdeig

0.5 stk Løk

2 stk Hvitløk, presset

1 stk Egg

1 ts Salt

0.25 ts Pepper

1.5 ts Spisskum

1 stk Sitronskall, revet

3 ss Koriander, frisk, hakket

2 stk Løk

2 stk Hvitløk

1 ss Olivenolje

1 ss Tomatpuré

2 bokser Hakkede tomater

1 dl Vann

2 stk Buljongterning

0.5 ts Spisskum

1 stk Kanelstang

1 dl Rosiner

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

Koriander, frisk, hakket

BBCLifestyle

Kjøttboller med kylling

Kyllingboller med rosmarin. Prøv det!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 ss Olivenolje

1 stk Rødløk

70 g Pancetta

1 ss Rosmarin, hakket

6 bl Salvie

400 g Kyllingkjøttdeig

1 neve Persille hakket

1 neve Brødrasp

50 g Sitron

50 g Parmesan

1 stk Eggehvite

1 stk Squash

200 g Grønnkål

Olivenolje

Erik Hannemann

Sandwich med kjøttboller og pesto

Et alternativ til matpakke. Og den kan brukes som hurtigmat de dagene du ikke rekker middag.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Baguette

5 stk Kjøttboller

3 ss Pesto

1 stk Ost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning