Å fortelle at vi skal ha kjøttboller til middag utløser alltid jubel.

Og det er gode grunner til det. Kjøttboller er, om de lages skikkelig, en super middag.

Først tips: Om du legger dem i en saus, en suppe - i prinsippet hvilken som helst væske - så trekker de til seg fuktighet og blir saftige.

Men, det er mer å tenke på:

Slik unngår du at kjøttbollene blir harde og gummiaktige

De fleste har hørt at industrielle kjøttboller inneholder "lite kjøtt". At man blir lurt og snytt når man kjøper dem.

Ja, og det er fint å være oppmerksom på lureri. Så, når man skal lage kjøttboller "fra bunnen" tenker man at det skal være 100% kjøtt. Ikke sant?

Vel, her er det lett å gå i fella. Om du triller kjøttdeig til små boller og steker dem, så ender du opp med en tekstur som kan forveksles med sprettballer.

Og da føler man seg skikkelig lurt.

Det finnes bare en utvei her. Nemlig, å blande det ut kjøttdeigen med brød.

Hæ?

Jo, det er nemlig den beste måten å unngå gummieffekten på. I tillegg blir kjøttbollene saftige. Brødet har nemlig en eventyrlig evne til å holde på væske.

Måten å gjøre dette på er å legge brødskiver (uten skorpe) i melk eller vann i noen minutter. Da suger brødet til seg væske og sveller. Faktisk vil brødet trekke til seg for mye væske. Så nå er jobben å klemme ut væsken. Ikke overdriv. Bare bruk nevene og klem til.

Brødet du nå sitter igjen med skal du blande med kjøttdeigen. Pass på at du blander det godt, slik at blandingen blir helt jevn.

Hvor mye brød?

Her strides de lærde. Det er mer enn du tror. Men, det mindre enn 50/50 brød/kjøtt. Det er utgangspunktet.

Forslag til hva du kan blande i kjøttbollene

  • Løk, superfinhakket, gjerne kjørt i blender
  • Hvitløk
  • Cayennepepper
  • Mozzarella
  • Parmesan
  • Nøtter, særlig hasselnøtter, mandler og valnøtter
  • Hakkede sylteagurker, prøv!
  • Herbes de provance
  • Hakkete, soltørkede tomater
  • Persille
  • Soyasaus
  • Rosiner
  • Gressløk
  • Bacon

Nedenfor finner du min yndlingskjøttboller. Har du lyst til å være flink som en italiensk mama, da lager du også pasta fra bunnen og verdens deiligste tomatsaus.

Erik Hannemann

Pasta med kjøttboller

En enkel pastarett som redder hverdagene.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta

200 g aspargesbønner

5 stk soltørkede tomater (i olje)

400 g kjøttdeig

1 stk mozzarella

3 skiver brød, eller loff

salt og pepper

olivenolje

eventuelt litt parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
BBCLifestyle

Kjøttboller med kylling

Kyllingboller med rosmarin. Prøv det!

Til 4 porsjoner:

1 ss olivenolje

1 stk rødløk

70 g pancetta eller bacon

1 ss rosmarin, hakket

6 bl salvie, hakket

400 g kyllingkjøttdeig

1 neve persille hakket

1 neve brødrasp

50 g skallet av en halv sitron

50 g parmesan

1 stk eggehvite

1 stk squash

200 g grønnkål eller spinat

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sandwich med kjøttboller og pesto

Et alternativ til matpakke. Og den kan brukes som hurtigmat de dagene du ikke rekker middag.

Ingredienser:

1 stk baguette

5 stk kjøttboller

3 ss pesto

1 stk tykk skive ost (gjerne jarlsberg)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!