- Glutenfri, ja.

- Allergisk mot gluten.

- Kaker.

- Bursdagskake.

Jeg hører bare bruddstykker av telefonsamtalen. Men, det er ikke vanskelig å forstå hva det handler om. I en skoleklasse er det alltid en som er allergisk mot gluten.

- Slik var det ikke før, hører jeg noen si. Nei, men det har kanskje med at vi er mer oppmerksomme på allergier nå. En italiensk kokk, Bonetta dell'Oglio, mener at det moderne kornet vi begynte å bruke etter annen verdenskrig har så høyt gluteninnhold at det kan være med på å trigge allergier.

Uansett: Det er kjekt for alle å ha en glutenfri kake på repertoaret. Du kan selvsagt lage en glutenfri sjokoladelake og du finner hele seks andre kakeforslag på glutenfrie kaker her. Men, ofte har du en favorittkake du lager (man legger jo gjerne elsk på noen spesielle kaker, for eksempel "min" hysterisk gode sjokoladekake, eller snickerskake) og dermed er det fint å lage noen småkaker som er glutenfrie. Og som er kjappe å lage.

Det har du her.

I denne oppskriften er det brukt havrefras. Det kan ikke alle med cøliaki spise (se cøliakiforeningens råd), men da kan man bruke glutenfrie havregryn.

Ideen er å lage en karamellaktig masse med sukker, smør og melk som du blander inn Nutella og glutenfrie havregryn. Så enkelt - og så godt. Allergiker eller ikke.

Oppskriften finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Glutenfrie småkaker

Glutenfrie småkaker til alle med cøliaki - og dem uten allergier.

Ingredienser:

2 dl glutenfrie havregryn (eller havrefras for dem som tåler det)

2 ss nutella

2 ss smør

1 dl melk

2 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!