Oppskrift på gele med Sauternes

Luksusgele, finnes det?

Slik har du ikke spist gele før.

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: Slik lager du kul dessert.

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: Slik lager du kul dessert. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

På en restaurant i Marseille fikk jeg en gang den enkleste desserten jeg kan huske: Et glass Sauternes og noen melonbiter.

Det er et godt tips til alle lathanser. Har du ikke lyst til å bruke tid på kjøkkenet, så kan du kjøpe deg ut av det med en flaske søtvin og litt frukt.

Sauternes dyrkes fram på et knøttlite område i det sørøstre hjørnet av Graves i Bordeaux. På denne flekken dyrkes det tre druetyper Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscatelle. Og av de lager de verdens mest kjente, hvite dessertvin. Sauternes.

Høydramatisk i Graves

Det er høydramatisk i Graves. Hver høst angripes vinrankene på det aller voldsomste. Druene må kjempe en brutal kamp mot erkefienden Botrytis cinerea. Denne soppen gyver løs på druene og resultatet er et bedrøvelig syn. Druene råtner og ser ut som noe du ville sortert til gjenvinning.

På et eller annet tidspunkt var det en vinbonde som nektet å innse at slaget var tapt. Han lot det stå til og lagde vin på de råtne druene. Og resultatet må ha vært forbløffende, selv for den modige bonden. For vinen du får med druer som er angrepet av Botrytis cinerea ligner ikke på noe annet.

I dag kalles brukes ordet "edelråte" (nobel rot, på engelsk) om dette fenomenet. Resultatet er at druene blir rosinlignende og dermed også mye søtere.

Det er ikke bare Sauternesviner som lages med denne metoden. Det finnes eksempler både fra Tyskland og andre land. Men, det kreves at klima er fuktig for at soppen skal få fotfeste. Faktisk er det slettes ikke hvert år man får den ønskede soppen. Usikkerheten i produksjonen bidrar til at prisene ofte er høy på disse vinene.

Sauternes for alle

For at alle skulle få glede av denne smaken fant jeg ut en passe smart måte å gjøre det på, synes jeg. Å lage en gelé vil uansett virke fristende på liten og stor. Derfor kokte jeg litt Sauternes (slik at alkoholen fordampet), hadde i gelatin og så helte jeg det over melonbiter. Resultatet ser du på bildet.

Og dermed kan alle ta glede i denne herlige smaken. Og resten av den lille flasken deles mellom de som er store nok.

Oppskriften finner du nedenfor. Du kan gjerne ha i mer sukker som du synes det er nødvendig (ha det i så fall i vinen når du koker den opp).

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sauternes i gele

Slik lager du en kul dessert.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 stk Honningmelon

3 skiver Vannmelon

2 pl Gelatin

2 dl Sauternes

Mynteblader

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning