Oppskrift på gazpacho

Oppskrift på gazpacho

Det regnes som en flytende salat.

OPPSKRIFT GAZPACHO: Gazpacho regnes som en flytende salat.

OPPSKRIFT GAZPACHO: Gazpacho regnes som en flytende salat. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

- Hva, gazpacho her?, tenkte jeg med forferdelse. - Nei og nei!

Man har lyst gode, lette salater på sommeren og varme supper når regnet øser ned. Mat, vær og vind hører tett sammen. Og der satt jeg, midtvinters på Island og ventet på å få noe varmt i kroppen. Men hva kom de med?

Gazpacho.

Kald grønnsaksuppe

Jeg elsker gazpacho, men der og da var det en hån mot den rene fornuft. Hvem i all verden vil spise kald og frisk gazpacho når vinden uler og snøen laver ned?

Ærlig talt.

Det er himmelropende opplagt for alle med en viss matmusikalitet at den kalde grønnsaksuppen kommer fra sydligere strøk. Gazpacho kommer fra Andalucía i Sør-Spania. Her, og bare her under den brennende solen, kunne man finne på å lage en slik kald suppe. Og nettopp her finner du folk som sitter fredfullt i skyggen og kjøler seg ned med en frisk grønnsaksuppe med godt innslag av agurk og tomat.

Ingen i denne varmen lengter etter béarnaisesaus. Eller ribbe.

Slik lager du gazpacho

Det finnes utallige oppskrifter på gazpacho. Men, de fleste er enige om at hovedingrediensene er som følger:

  • tomat
  • agurk
  • paprika
  • olivenolje
  • hvitløk
  • brød
  • salt
  • eddik
  • vann

Ja visst, her er det nok å krangle om. Og det gjør man da også. Men altså: Dersom et rimelig blandingsforhold mellom ingrediensene havner i en blender kan det kalles gazpacho etter en liten stund.

Det finnes nesten ikke grenser for hva man ellers kan ha i en gazpacho. Skinke, egg, chili, gulrot, kylling... Dersom man hadde tatt stikkprøver av gazpachosuppene i Spania et år tør jeg ikke tenke på hvor lang listen over mulige ingredienser hadde.

Jeg har laget en helt streit og vanlig gazpacho som du finner oppskriften på nedenfor. Når det er sagt: Føl deg fram til hva du synes er godt. Og husk at dette ofte tenkes på som en flytende salat som kan serveres før, for eksempel, grillmaten.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Tomater

0.5 stk Agurk

1 stk Paprika

1 fedd Hvitløk

1 skiver Brød

0.5 dl Olivenolje

Salt

1 ts Eddik

Løk

Vann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning