- Hva, gazpacho her?, tenkte jeg med forferdelse. - Nei og nei!

Man har lyst gode, lette salater på sommeren og varme supper når regnet øser ned. Mat, vær og vind hører tett sammen. Og der satt jeg, midtvinters på Island og ventet på å få noe varmt i kroppen. Men hva kom de med?

Gazpacho.

Kald grønnsaksuppe

Jeg elsker gazpacho, men der og da var det en hån mot den rene fornuft. Hvem i all verden vil spise kald og frisk gazpacho når vinden uler og snøen laver ned?

Ærlig talt.

Det er himmelropende opplagt for alle med en viss matmusikalitet at den kalde grønnsaksuppen kommer fra sydligere strøk. Gazpacho kommer fra Andalucía i Sør-Spania. Her, og bare her under den brennende solen, kunne man finne på å lage en slik kald suppe. Og nettopp her finner du folk som sitter fredfullt i skyggen og kjøler seg ned med en frisk grønnsaksuppe med godt innslag av agurk og tomat.

Ingen i denne varmen lengter etter béarnaisesaus. Eller ribbe.

Slik lager du gazpacho

Det finnes utallige oppskrifter på gazpacho. Men, de fleste er enige om at hovedingrediensene er som følger:

  • tomat
  • agurk
  • paprika
  • olivenolje
  • hvitløk
  • brød
  • salt
  • eddik
  • vann

Ja visst, her er det nok å krangle om. Og det gjør man da også. Men altså: Dersom et rimelig blandingsforhold mellom ingrediensene havner i en blender kan det kalles gazpacho etter en liten stund.

Det finnes nesten ikke grenser for hva man ellers kan ha i en gazpacho. Skinke, egg, chili, gulrot, kylling... Dersom man hadde tatt stikkprøver av gazpachosuppene i Spania et år tør jeg ikke tenke på hvor lang listen over mulige ingredienser hadde.

Jeg har laget en helt streit og vanlig gazpacho som du finner oppskriften på nedenfor. Når det er sagt: Føl deg fram til hva du synes er godt. Og husk at dette ofte tenkes på som en flytende salat som kan serveres før, for eksempel, grillmaten.

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!