- Fiskeboller? Nei, det kjøper vi på boks.

Og hva med fiskepinner? Frosne? Og fiskekaker? De plastpakkede, vakumerte?

Hvit saus på pose?

Og hvor skal denne elendigheten ende?, kan man spørre seg. Å kjøpe seg ut av tidsklemma er kanskje fristende, men noe går tapt på veien.

Mye kunne sikkert vært sagt om prosentvis fiskeinnhold, saltmengde og andre ting som er viktige å tenke på når man ikke lager maten selv.

Jeg bryr meg ikke om den slags. Hvorfor ikke det?, tenker du og hopper i stolen. Fordi jeg ikke behøver. Jeg vet hva som er i fiskekakene og fiskepinnene mine. Det står her:

Fiskekaker

Fiskepinner

Hvit saus

Oppskrift på fiskeboller

Og nå er det altså tid for å lage fiskeboller. Jeg er, som de aller fleste jeg kjenner, oppvokst med å kjøpe hermetiserte fiskeboller. Og vi lagde saus på kraften, serverte herligheten med gulrøtter og kokte poteter. Jeg skal også innrømme glatt at jeg gledet meg til middag når fiskebollene var i anmarsj.

Til alle dere som også vokste opp med fiskeboller: Hva slags fisk er de laget av?

De færreste vet det. Og når jeg sier litt ullent at "noe går tapt på veien" handler det om vårt forhold til den naturen vi lever av. Ferdigmatregimet er en trakt som fører oss inn til et land hvor vi ikke lenger vet hva vi spiser eller hvordan det er gjort i stand.

Har du en kjøkkenmaskin (foodprocessor) er dette en lek. Ha i fisk, salt, krydder, egg, potetmel og melk. Deigen formes elegant til små boller - og de slipper du opp i fiskekraft, som i praksis betyr vann og fiskebuljong, med mindre, selvsagt, du har tatt deg bryet med å lage en ordentlig fiskekraft.

Oppskriften du finner nedenfor er laget med muskat og dermed helt klassisk. Nå er det absolutt lov å eksperimentere med andre smaker. Jeg nevner noen her:

persille

sitronskall

karri

dill

fennikel

estragon

Har jeg glemt noe? Bruk kommentarfeltet eller Facebook-siden.

Erik Hannemann

Fiskeboller

Fiskebollene lager du selv. Med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

1 kg fiskefilet, gjerne torsk, sei eller annet

1 ss salt

1 ts muskat

pepper

1 ts potetmel

1 stk egg

4 dl melk

1 stk fiskebuljongterninger

vann

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!