Oppskrift på finnbiff

Finnbiff på ny måte

Finnbiff har aldri vært bedre...

FINNBIFF: Finnbiff, eller reinskav, kan lages på mange måter. her er det en kul variant med blomkål...
FINNBIFF: Finnbiff, eller reinskav, kan lages på mange måter. her er det en kul variant med blomkål... Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

Finnbiff på tallerkenen er et statement. Å spise finnbiff, eller reinskav, handler om å fortelle hvor vi kommer fra og hvem vi er.

På de hverdagslige handleturene i butikken er det ikke alltid man tenker på at handlekurven vår avslører hvem vi er. For hvor mange steder i verden er det man stadig ser finnbiff blandt egg, melk og brød?

Reinsdyrene spiser mye lav og lyng og får en helt spesiell og stedstypisk smak. På vinteren spiser, i motsetning til meg, reinsdyrene bare en tredjedel av hva de beiter i sommerhalvåret. Evolusjonen har gitt de hardføre dyrene et kjærkomment sesongvariert stoffskifte som gjør at de trenger mindre mat nettopp når det er mindre å få tak i. Noen studier viser faktisk at appetitten er så svekket om vinteren at selv med fri tilgang til fôr, spiser de ikke mer.

Klassisk finnbiff - eller?

Den vanligste måten å lage finnbiff på er en variasjon over dette temaet: Finnbiff, løk, sopp, fløte/rømme, geitost, bacon og einebær. Og ellers er poteter og gulrøtter det vanligste. Dette er klassikeren. Og den er god. Bevares! Men, det finnes mange andre måter å hedre finnbiff på.

Jeg har hatt en kreativ finnbiff-raptus denne vinteren og kommet opp med to nye retter. De holder seg godt innenfor den kjøkkenpolitiske komforsone, men representerer allikevel noe nytt. i den første finnbiff-variasjonen lagde jeg en puré med jordskokk. Den legges i bunnen på tallerkenen, så legger du skiver av pastinakk på puréen, finnbiff på toppen og en balsamicosirup langs kanten.

FINNBIFF: Finnbiff blir ekstra godt når du gir den litt sødme. Sjekk denne oppskriften.
FINNBIFF: Finnbiff blir ekstra godt når du gir den litt sødme. Sjekk denne oppskriften. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Den andre varienten er over samme lest. Den er laget med blomkålpuré (som du kan lage på denne, sprø måten...) i bunnen, kremet finnbiff, overdrysset med stekt bacon og persille.

Jeg vil herved slå et slag for variasjoen. Ensformigheten er matens og gledens største fiende. Og det er morsomt å kjempe mot den.

FINNBIFF: Finnbiff, eller reinskav, kan lages på mange måter. her er det en kul variant med blomkål...
FINNBIFF: Finnbiff, eller reinskav, kan lages på mange måter. her er det en kul variant med blomkål... Foto: Foto: Christopher Sjuve

Nedenfor finner du oppskrifter på finnbiff du kommer til å bli glad i!

Følg Sjuve på Facebook, så får du svar på alt de lurer på om mat!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også