Jeg har nesten alltid erter i frysern. Erter holder seg uvanlig dårlig, så derfor selges de frossent eller tørket. Siden de går så raskt å tilberede, selv frossent, finner de ofte veien til kjøkkenbordet. Noen ganger i hel form, men svært ofte som ertepuré.

Ikke lyst på ertepuré, sa du? Hva med...

Ertepuré med bacon?

Ertepuré med rømme?

Ertepuré med kamskjell?

Ertepuré med kokt skinke?

Ertepuré med bayonneskinke?

Så du tenkte at ertepuré ikke var noe?

Saken er at ertepuré aldri spiller hovedrollen. Den er dømt til et liv som ledsager. Aldri vil du finne ertepuréen i førersetet. Er ertepuréen på den røde løperen så er det som protegé eller kompanjong. Den blir aldri invitert alene.

Du får kanskje ikke lyst på ertepuré sånn uten videre. Men, du kan få lyst på kylling og ertepuré.

Ikke vanskelig

Det er virkelig ikke vanskelig å lage ertepuré. En default ertepuré er erter som kokes i to minutter og så moser du dem. Det blir faktisk helt greit, men med noen triks blir ertepuréen mye, mye bedre.

Jeg blir for eksempel like forbløffet over hvor godt mynte er sammen med erter. Og selleristang.

En liten sjarlottløk gjør også underverker. Den steker jeg lett i en stekepanne sammen med litt selleristang. Så koker jeg ertene, i så lite vann som mulig, i omtrent to minutter. Så kommer stavmikseren og kjører erter, løk, selleri sammen med mynte og smør. Og da har du tilbehør til nesten hva som helst!

For eksempel blir ertepuré fabelaktig sammen med denne laksen (innbakt). Ertepuré passer også utmerket sammen med supre kjøttboller og spareribs (med honning og sennep!).

Oppskriften på ertepuré finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Ertepuré

Ertepuré er den raskeste veien til godt tilbehør.

Ingredienser:

250 g erter, frosne

2 stk sjalottløk

1 stk selleristang

4 kvist mynte

salt og pepper

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!