OPPSKRIFT PÅ DRESSING

Årets beste dressing?

Her er suksessdressingen.

OPPSKRIFT PÅ DRESSING: Dette er kanskje årets beste dressing.

OPPSKRIFT PÅ DRESSING: Dette er kanskje årets beste dressing. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Noen ganger kommer tipsene fra uventet hold. Og når du minst venter det. I en kantine, for eksempel.

Den institusjonen, kantina altså, er slik jeg har møtt den totalt blottet for pasjon og tynges av arbeidsdagenes vante strev og slit. Her lages det ikke mat, bare nødvendig fôr for andre arbeidere som har lite valg. Sultne medarbeidere må ta til takke med hva utbrente kantineslitere presenterer. Stort sett er det mat som på et tidspunkt har vært "foredlet", tilbrakt lang tid i blikk eller andre lukkede, hermetiske eller dypfryste atmosfærer.

For noen år siden kom salatbaren. Og endelig var det noe ferskt og friskt! Men var det egentlig det?

Stort sett finner man hermetikk også i salatbaren: bønner fra boks, mais fra boks, ferdigkokte bokslinser, hvitløk, fetaost, ananas og purreløk er ferdigpakket og hermetisert. Skinken også. Ja, til og med eggene leveres i spann. Salaten kommer i poser, ferdighakket.

Jeg har hørt at noen kantiner "tilbereder" agurk og tomat på stedet, men dette er rykter. Selv tror jeg løsningen er at kantinene skal lage maten - fra bunnen. Da blir det investert stolthet i maten, og ikke servert trøstesløs fôr i trau.

Det var ukens formaning. Uansett: Sjansen for å finne matinspirasjon i dette miljøet er liten. Men, nøden lærer naken kvinne å spinne. Det er nettopp under krisene at folk blir innovative og finner løsninger.

Så noen stakk sine kloke hoder sammen og kom opp med en idé: Vi lager en dressingklubb. Det er den mest effektive måten å sette smak på salaten i kantina.

Så vidt jeg forstår går dressinglagingen på rundgang. Straks en flaske er tom, går dressingstafettpinnen til neste dressingklubbmedlem. Og konkurranse-elementet er fruktbart.

Det var et resultat av denne vennligsinnede, kulinariske kappestriden jeg fikk smake, jeg presenterer for dere her. Og dressingen er super. Den kan brukes til all verdens salater. Det bør kanskje bemerkes at det er bra med krutt i den, på grunn av all chilien. Kanskje vil du begynne med litt mindre.

Dressingen kan brukes til en hvilken som helst, innenfor rimelighetens og salatkonvensjonenes grenser, blanding av ulike salattyper, tomat, sukkererter, grønne bønner og frukt, som til sammen utgjør det vi kan kalle en salat. Bruk så mye du vil av dressingen og server salaten til for eksempel:

Lasagne

Perfekt trukket laks

Ovnsstekt kylling

Pizza med kjøttboller

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Dressing med sting

Denne dressingen garanterer god salat.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Sjalottløk

3 fedd Hvitløk

2 stk Chili

200 g Soltørkede tomater

2 dl Solsikkeolje

2 dl Olivenolje

1 bt Persille

2 ss Sitronsaft

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning