Helt siden jeg ruslet hjem den natta har jeg tenkt at jeg skal lage croquetas. En dag.

Siden den natta, i en eller annen spansk by jeg ikke lenger kan erindre, har jeg spist de runde, sprø bollene med ost og skinke mange ganger.

På et tapasbord er de selvskrevne. Ja, jeg har i det hele tatt vanskelig for å forestille meg et bord med spanjoler uten croquetas (i tillegg til sherry, skinke og blide fjes).

På tross av at de er så vanlige tok det påfallende lang tid før jeg så noen faktisk lage dem.

Hjemme på kjøkkenet til Olatz Trojoala dukket de plutselig opp. Og de var akkurat like gode som alltid. Sprø og luftige som alltid. Og inne i skallet finner vi den smakfulle, deilige og myke massen av smeltet ost og spansk skinke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAPAS: Friterte boller med skinke er supersnacks. © Foto: Erik Hannemann

Hva er det å ikke like med dette?

Ingenting.

Så, hvordan skal de lages, da?

Hemmeligheten er å lage hvit saus. Det vil si: Det er å avkjøle den hvite sausen som gjør disse godbitene mulig. Da kan du nemlig forme dem.

Og da er det bare trille kuler med hendene, dyppe dem i griljermel, så i pisket egg og så i grilljermel igjen.

Fritering synes jeg funker best om man bare tar to kuler av gangen. Det er enkelt holde resten varme ovnen (ca 120-150 grader9.

Oppskriften finner du nedenfor.

Christopher Sjuve

Tapas croquetas

De er enklere å lage enn man tror.

Ingredienser:

25 g smør

25 g hvetemel

3 dl melk

4 skiver skinke

4 ss revet ost

1 stk egg

2 dl griljermel

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!