Å lage pasta carbonara går raskt. En av verdens beste salater går også kjapt, men ingenting kan måle seg med couscous.

For dem som ikke kjenner couscous: Det tar et sted mellom halvparten og 1/3 av tiden det tar å lage pasta. Og det er lettere å gi smak. Den kan varieres på samme måte som pasta, men når spekeskinka møter couscousen er det i uvanlig harmonisk gastroblasfemi.

For spekeskinke og couscous hadde egentlig ikke planer om å møtes. Ikke de foregående 1000 årene og ikke de neste. Men så møttes de. På mitt kjøkken. Som sagt, det var ikke meningen.

Couscous spises mest i den arabiske verden. Og der spises det ikke spekeskinke. Nei, ikke svinekjøtt overhode. Så blandingen av couscous og spekeskinke er en kulinarisk nyvinning som bare kunne skje gjennom gastronomisk utbredelse. Og i dette tilfelle: Bare den ene veien, siden spekeskinke møter på uoverstigelige kulturelle hinder. Man behøver ikke være professor i sosialantropologi for å se spekeskinkens begrensninger som eksportprodukt til couscousens rike.

Men, nettopp her, på mitt kjøkken, gjennom sine egenskaper som hurtigmat uten sidestykke fikk couscousen først et brohode, så et skikkelig fotfeste som nå er så godt plantet at jeg herved innlemmer mitt hjem i couscousens diaspora. Og den blir stadig utsatt for nye ingredienser.

Varier couscousen

Min default couscous består av rå grønnsaker og kyllingbuljong. Og den er god, bevares. Men så var det dette med variasjon, da. Og siden jeg hadde plenty med spekeskinke liggende var det snublende nær. Det var uunngåelig. Og det er jeg glad for!

Med litt god, salt spekeskinke ble nemlig couscousen mye bedre. Du finner oppskriften nedenfor. Bruk den som veiledende og improviser så mye du orker. Jeg kan for eksempel tenke med at følgende ting er gode her: oliven, fetaost, stekt eller grillet aubergine og squash, reddiker, grilla asparges, mais og kanskje litt frukt, både tørka og frisk.

Erik Hannemann

Couscous med spekeskinke

Couscous som ikke verden har sett maken til.

Ingredienser:

4 dl couscous

3 dl vann

2 ss kyllingbuljong, eller to terninger

8 skiver spekeskinke

50 g smør

1 stk rød paprika

1 stk gul paprika

0,5 stk agurk

1 fedd hvitløk

1 stk løk

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!