Oppskrift på coq au vin

Slik lager du coq au vin

Så enkelt er det å lage den franske klassikeren.

FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den.

FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Coq au vin er en av de virkelig store stjernene i det kulinariske universet. Om menneskeheten hadde samlet seg rundt leirbålet for å lage listen over "topp ti matretter" ville den vært selvskreven. Sammen med pizza, indisk kylling og den perfekte lammesteken, for eksempel.

Coq au vin uttales "kåkk å væ". Coq er fransk for hane. (For nordmenn flest kreves det forbløffende lite av språkøret for å forstå det franske ordet "vin").

Det er enkelt å forestille seg opprinnelsen til denne retten: En dag døde hanen. Den klasker vi i gryta med litt bacon, grønnsaker og en flaske vin. - Har vi ikke rød? Da tar vi hvit.

Kjenner du en hønsebonde?

Og det er i grunnen kjernen i denne kjempen blant retter. I dag må du kjenne en hønsebonde for å få tak i hane, finkjemme flere butikker for å finne høne, men kylling er det temmelig lett å få tak i. I praksis byttes coq med poulet - kylling.

Nigel Slater skriver for The Guardian og er en av mine absolutte favortittskribenter. (Han skriver om mat, om det var noen som lurte). Han forteller at hans coq au vin aldri var bedre enn da han laget det på restauranten han jobbet for mange år siden. Da brukte de nemlig slantene fra flaskene og glassene til gjestene. Han stiller seg selv spørsmålet om det var kjøkkensjefens årvåkne blikk, kvaliteten på vinen eller salvian fra gjestene som gjorde den store forskjellen.

Personlig tror jeg ikke prisen på vinen er avgjørende. Jeg bruker i alle fall ikke mer enn en hundrings.

Det er temmelig små forskjeller på oppskriftene. Hovedsaken er at kylling (eller hane/høne) følge av grønnsaker (som regel gulrot, løk og stangselleri sammen med hvitløk og litt urter) og rød- eller hvitvin. I tillegg kommer baconet (som du steker sprøtt på denne måten).

Det vanligste er å bruke rødvin, men hvitvin fungerer også helt utmerket. Det brukte jeg sist og akkurat nå holder faktisk en knapp på hvitvin foran rødvin.

Oppskriften finner du nedenfor.

Om du tror at du roter på kjøkkenet, så kan du se her hvordan det ser ut når jeg lager det:

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

 

Les også:

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

Slik lager du spaghetti carbonara

Baconet blir sprøest om du steker det slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

3 stk Løk

3 stk Gulrøtter

2 fedd Hvitløk

2 stilk Stangselleri

3 ss Cognac

1 fl Hvitvin

4 skiver Bacon

2 ss Mel

2 stilk Timian

2 stk Laurbærblad

150 g Champignon

10 stk Småløk

Salt og pepper

Olje

Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

1.5 dl Sukker

3 dl Kulturmelk, skummet

3.5 dl Helmelk

350 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

1 ts Vaniljesukker

1 ts Kardemomme

150 g Smør, smeltet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning