I jula har man gjerne litt mer tid enn ellers. Vent! Jeg, jeg vet at det ikke føles slik akkurat nå.

Å bake brød nå er kanskje det siste du tenker. Du har jo ikke bakt mer enn to-tre julekaker, og tanken på gjærbakst virker fjern og uoppnåelig. Dessuten er bare halvparten av gavene er pakket inn, og - hva skal du kjøpe til tante Grete?

Men, om noen dager så roer alt seg ned.

Det tilsier all min juleerfaring.

Derfor vet jeg for eksempel at jeg plutselig får mange tidsglipper (som er det motsatte av tidsklemmer) i dagene som kommer. Allerede nå vet jeg for eksempel at jeg kommer til å bake verdens beste brød som jeg heller ikke behøver å kna.

Og mest sannsynlig blir det tid til å bake 20-minutters scones.

Mest av alt ser jeg på jula som en glitrende mulighet til å prøve meg på et nytt bakverk. Og jeg har valgt meg ut ciabatta.

Ciabatta betyr omtrent tøffel på italiensk. Formen er nemlig flat og kan, med litt velvilje ligne en tøffel. Tanken på å ha en ciabatta på foten er slett ikke avskrekkende, faktisk. Men, tanken på å spise det er mye bedre.

Oppskriften til bake-Marit finner du nedenfor - god bakst!

Øystein Westlie

Ciabatta

Det tar litt tid, men det er ikke så mye arbeid med ciabattaene.

Til 4 porsjoner:

300 g finmalt, sammalt hvetemel

500 g hvetemel, pluss litt til utbaking

3 ts salt

2 g tørrgjær

7 dl vann, ca 20 grader

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!