Bringebærsyltetøy er enkelt å lage. Og rørte bringebær? Enda enklere.

Forskjellen på syltetøy og rørte bær, for å ta det grunnleggende, er at rørte bær er rør med sukker, mens syltetøy er kokte bær med sukker. Altså: Om man skal lage rørte bringebær skal man ikke koke, men, nettopp, bare røre.

Det er nesten for enkelt til å be om en forklaring. Og det er nettopp de "oppskriftene" man så ofte allikevel vil ha. Spør du en bestemor om hvordan hun rører bringebær, setter hun brillene på nesen, ser på deg med et spørrende blikk, - Mener du alvor?, før du litt motvillig får forklaringen. Og forklaringen er: Ha bær en i bolle sammen med sukker og rør. - Ja, slik får du rørte bringebær.

Syltetøy er litt, men ikke særlig mye mer komplisert. Da koker du bær først. Mos dem gjerne litt og la dem koke et par minutter før du har i sukkeret. Så koker du litt til. Vips så har du bringebærsyltetøy.

Når du har rørte bringebær eller bringebærsyltetøy, da står verden der med åpne hender: Du kan lage en kul yoghurtdessert (bytt ut plomme med bringebær), bringebærbrownies eller sjokolademousse med bringebærcoulis...

Men, hva med certo? Tykningsmiddel? Holdbarhet?

I utgangspunktet har bringebær nok naturlig pektin til at syltetøyet blir stivt nok. Certo, som du kjøper i butikken (se i bakehyllene) er et tykkningsmiddel som lages av epler eller lime eller andre frukter som naturlig inneholder pektin.

Du ser egentlig ikke hvor stivt syltetøyet er før du har kjølnet det ned. Men, dersom du vil være på den sikre siden kan du blande inn certo eller jam. Noen mener dog at disse tilsetningene vil sette preg på smaken. Man gjør seg raskt opp en mening om dette.Selv klarer jeg meg fint uten, og lever med at det er ørlite grann mer rennende enn om jeg hadde brukt tykningsmiddel.

Dersom du har planer om å fryse syltetøy eller rørte bær, uten å tilsette konserveringsmidler, er det to ting som gjelder: Får det i tette, rene beholdere og frys inn så fort du kan.

Ved rørte bær er det ekstra viktig at bærene er friske når de røres. Nedbrytingsprosessen begynner med en gang bærene plukkes og bærene er skjøre. Dette bør gjøres så raskt man bare får det til!

Christopher Sjuve

Rørte bringebær

Her får du den enkleste oppskriften på rørte bringebær.

Ingredienser:

4 dl bringebær

2 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Bringebærsyltetøy

Det er lekende lett å lage bringebærsyltetøy.

Ingredienser:

4 dl moste bringebær

3 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!