En smaksuke bør inneholde og noe kjent, noe nytt, noe enkelt, noe med masse krydder og en overraskelse.

En slik drømmeuke har jeg satt sammen her.

Mandag: Noe kjent

Mandag er pølsedagen. I denne varianten lager gjør vi litt mer ut av pølsene enn det jeg vokste opp med (som var stekte pølser, kokte poteter og smelta smør, og cola om faren min var i dét humøret).

Det er en klisjé, men til pølser er det vanskelig å tenke seg noe bedre enn knallgod potetmos.

Tirsdag: Noe nytt

Om du vil prøve noe nytt, hva med saltbakt fisk? Det er sikker metode for å få et skikkelig saftig, velsmakende måltid. Kjøp deg nok salt og en liten fisk, for eksempel en ørret. Dekk en ildfast form med salt, legg på fisken og dekk fisken med salt - og sett den i ovnen. (Det blir ikke så salt som det høres ut...).

Når fisken er bakt er det lett å ta av skinnet:

Til fisken foreslår jeg en knallgod potetsalat med pesto (som du kan lage selv, eller kjøpe ferdig).

Hverdagsdessert? Litt syltetøy og yoghurt gjør susen.

Onsdag: Noe enkelt

Det er tid for pasta! Alle som har laget spagetti carbonara har oppdaget hvor enkelt det er. Dette er en variant som bruker samme tenkikk på å "koke" eggene; pisk sammen eggene og bland det med kokvarm pasta. Da kokes eggene og danner en deilig "saus". Når den er smaksatt med sitron og pinjekjerner har du et herlig hverdagsmåltid på tallerkenen som ikke tok mer enn 10-12 minutter å lage. (For sikkerhets skyld: Her er grunnreglene i pastakoking).

Torsdag: Noe med masse krydder

Det er duket for ukens smaksbombe! Den kommer fra India (ingen overraskelse...). Retten er en klassiker og heter biryani. Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten - det meste er krydder. Kanskje du ikke har alle krydderne. Det er greit å gjøre en sjekk i krydderhylla før du gyver løs på denne.

Vil du kline til og gjøre det skikkelig kan du servere hjemmelagde nan-brød til (enklere enn du tror!)

I oppskriften finner du kyllingkryst. Om du vil vite hvordan du steker det perfekt kan du sjekke det her.

Hverdagsdessert? Appelsin med kanel og sukker.

Fredag: En overraskelse

Det er duket for en overraskelse for alle rundt middagsbordet når kyllingen kommer i ny form. Når du banker kjøttet flatt, har på gode krydder og ruller dem sammen blir både smaken og formen ny.

Til kyllingen forselår jeg en helt ny potetsalat med pinjekjerner og sukkererter (som du ikke vil angre på at du stiftet bekjentskap med).

Og så løfter vi taket med å lage tiramisu til dessert !

Ha en smakfull uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook.

 

Les også:

Slik steker du andebryst

Er dette Norges beste viltgryte?

Focaccia lager du på denne måten

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Ingredienser:

750 g pølse

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stilk selleri

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 dl hvitvin

2 ss smør

3 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Saltbakt fisk

Det er så superduperenkelt at det er en lek! Prøv gjerne med fjellaure.

Ingredienser:

1 stk liten ørret (fjellaure)

1 kg salt, grovt

1 dl vann (eller litt mer)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllingspyd med godt krydder

Av og til må du banke kyllingen litt.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

6 stk aprikoser, tørkede

skallet fra en halv appelsin (unngå det hvite)

salt og pepper

2 ts estragon (tørket eller fersk)

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!