Kjøttdeig er en høyt skattet hverdagshelt. Enda mer populære hadde den vært om alle stekte kjøttdeig riktig. Da smaker den nemlig mye bedre.

Det er god stund siden jeg lagde "10 ting du kan lage med kjøttdeig". Derfor er det på høy tid å lage en til. Særlig etter at de har blitt etterspurt på Facebook-siden, stedet hvor du kan "bestille" saker.

Nedenfor finner du en herlig samling av 10 nye retter du kan lage med kjøttdeig.

Når du ser alle de oppskriftene blir en ting klart: Kjøttdeig er kameleon på karneval.

Kjøttdeigens egentlige jeg møter du aldri. Og det kanskje like greit. Han kler nemlig å pynte seg med former og farger fra hele kloden.

I denne samlingen over oppskrifter med kjøttdeig finner du nachos fra Mexico, albondigas fra Spania og makaroni, men de fleste tilhører et mer eller mindre moderne verdenskjøkken. Håper oppskriftene vil falle i smak!

Hva er kjøttdeig?

Kjøttdeig er oppmalt kjøtt og fett. For den spesielt interesserte males kjøttdeig i Norge stort sett med 4 millimeter kvern - to ganger. (I Sverige er det vanligere å bruke 3 millimeter som gjør kjøttdeigen mindre grov.)

I vanlig kjøttdeig er det 14 prosent fett. Den vanlige kjøttdeigen i butikken lages av storfe (i motsetning til familiedeig hvor svin og storfe er blandet). I Norge er det lov å tilsette én prosent salt og kjøttdeigen kan inneholde opptil fem prosent is eller isvann.

Alternativer til kjøttdeig

Om du vil redusere fettet i maten, kan du bruke karbonadedeig. Den har bare 6 prosent fett. Men da mister du også en god del av smaken.

Stadig flere bruker kyllingkjøttdeig og det kan også brukes i oppskriftene nedenfor.

For den som har en egen kvern er det vel verdt å kjøpe høyrygg, bog eller andre billige kjøttstykker og kverne selv. Da får man virkelig kjenne hvordan nymalt kjøtt smaker!

Nedenfor finner du alle oppskriftene!

 

 

Les også:

Tre kule måter å spise kylling på

Slik har du ikke laget eplekake før

Slik blir baconet sprøtt

Her finner du enda flere oppskrifter!

Erik Hannemann

Albondigas

Spanske kjøttboller på sitt beste.

Ingredienser:

Kjøttboller

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, gjerne loff eller kneipp

2 ss løk, finhakket

1 stk egg

2 ss persille

1 fedd hvitløk

1 klype cayennepepper

Safransaus

1 dl hvitvin

safran, noen tråder

2 dl kremfløte

3 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sandwich med kjøttboller og pesto

Et alternativ til matpakke. Og den kan brukes som hurtigmat de dagene du ikke rekker middag.

Ingredienser:

1 stk baguette

5 stk kjøttboller

3 ss pesto

1 stk tykk skive ost (gjerne jarlsberg)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press

Kjøttgryte med chorizo og avokadoyoghurt

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

2 stk chorizopølse

1 stk løk

2 stk hvitløksfedd

2 stk paprika, rød

1 ss olivenolje

1,5 ts paprikapulver

1 bokser tomater, hakkede

1 stk buljongterning

1 dl vann

1 bokser bønner, hvite

0,5 ts sambal oelek

1 ts salt

koriander, hakket

Avokadoyoghurt

2 stk avokado er

1 ss sitronsaft

1 stk hvitløksfedd

1 dl yoghurt naturell

1 dråpe tabasco

1 knivsodd salt

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Til 4 porsjoner:

3 stk hakketløk

100 g kjøttdeig

1 ts salt

0,5 ts pepper

4 stk egg

1 dl vann

0,5 ts salt

100 g ost, revet

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

Tilbehør

brødeller poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Kai Nordrum

Pai med stjerneløk og kjøttdeig

Mat for hele familien og vennegjengen. Litt forberedelser på forhånd, men lettvint å servere.

Ingredienser:

400 g kjøttdeigeller karbonadedeig

1 bt vårløk

1 fedd hvitløk

2 ss smør ellerolje

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 ts basilikum, tørket

12 stk stjerneløk

2 dl melk

2 stk egg

2 ss ost, revet

Paideig

3 dl hvetemel

100 g smør

0,25 ts salt

3 ss vann

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Chèvregratinerte kjøttkaker

Aller best blir disse kjøttkakene om du bruker kvernet lammekjøtt, men vanlig kjøttdeig går også bra. Norsk chèvre, hvit geitost, passer godt til dette.

Til 4 porsjoner:

500 g lammekjøtt uten ben - kværnet

1 stk løk

1 ts hvitløk

1 dl aprikos

0,75 dl pistasjenøtter - kjernen

1 ts salt

0,25 ts pepper

2 stk eggeplomme

1 ss smør

2 ss honning

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Makaroniform med kjøttdeig

Velsmakende og lettvint form som gjerne kan gjøres klart kvelden i forveien.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

2 ss smør

8 dl makaroni

1 stk Fedd med hvitløk

1 ts salt

0,5 ts pepper

Hvit saus:

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

5 dl melk

salt og pepper

1 stk purre

1 ss oregano

100 g revet hvitost

1 kvist tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttsaus fra Burgund

Gryten fra Burgund – Boeuf Bourguignon – er utgangspunktet for denne kraftige kjøttsausen. Server den med potetmos, kokte poteter eller pasta.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

1 stk løk

1 ss hvitløk

1 stk gulrot

2 stk stangselleri - stilker

2 stk bacon i skiver

1 ss olivenolje

2 dl vann

3 ss buljongterning - eller oksefond

2 dl rødvin

2 ts soyasaus

2 ts timian, tørket

2 stk laurbærblad

1 pose løk - små

200 g champignon

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!