MIDDAG MED HISTORISK SUS:

Napoleons vinnermåltid

Napoleon Bonaparte spiste denne kyllingretten da han vant slaget ved Marengo i 1800.

LIVRETT: Noen ingredienser ble rasket sammen etter seieren ved Marengo, resultatet ble Napoleons livrett.

LIVRETT: Noen ingredienser ble rasket sammen etter seieren ved Marengo, resultatet ble Napoleons livrett. Foto: Montasje: kylling.no (kylling marengo), istockphoto (Napoleon Bonaparte)

Publisert Oppdatert

Kombinasjonen kylling og kreps i Kylling Marengo smaker spennende, og noe vi kjenner fra det kreolske kjøkken. Sausen med tomater, løk og sjampinjonger er derimot typisk for middelhavskjøkkenet.

Oppskrift på kylling Marengo.

Kylling Marengo er også en rett som har smak av historie. For Napoleon selv kom den alltid til å smake seier, av en seier han selv anså som sin største noensinne.

Slaget og kyllingen ved Marengo

Napoleon med sin hær over Alpene dro, som kjent. I Marengo, like sør for Torino, braste hæren sammen med østerrikerne under ledelse av general Michael von Melas. Det skjedde 14. juni 1800. Etter et døgn med kamper endte det i Napoleons favør. Østerrikerne trakk seg siden ut av Italia.

Etter seieren var Napoleon klar for et herremåltid, og dét straks.

Kjøkkensjefen fikk rasket sammen noen ingredienser i full fart. En mager kylling ble delt opp med sabel, deretter stekt og servert med tomatsaus og tilbehør i form av kokt kreps, stekt egg og noen brødbiter.

Napoleon var storfornøyd med måltidet, og fikk kjøkkensjefen til å lage det ofte. Kylling Marengo ble senere verdensberømt.

Sære matvaner

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på kylling Marengo i dag, og det vanskelig å vite hvilken som ligger tettest opp mot originalen. Men de som inneholder hvitløk er iallfall ikke genuine. Ifølge forfatter Herman Lindquist tålte Napoleon verken hvitløk eller rødt kjøtt. Ellers var han ikke så nøye på hva som kom på bordet.

Men kyllingretter var det Napoleon likte aller best, og da helst servert med makaroni, bønner eller poteter. En annen yndlingsrett var vol-au-vent, butterdeig fylt med stuing.

Oppskrift på vol-au-vent

Til maten drakk Napoleon enkle burgundviner, som oftest ispedd vann, og det ble sjelden mer enn en halv flaske om dagen.

Han nøt ikke bordets gleder i langdrag. Åtte minutter brukte han på et vanlig måltid, 20 minutter på en statsmiddag. En annen merksnodighet er at hærføreren alltid gikk til kamp på tom mage, kanskje for å skjerpe sulten på seier?

Kilder: "Napoleon" av Herman Lindquist (Schibsted Forlagene 2005), wikipedia.org , knowledgenetwork.co.za

SLAGET: Slik forestilte maleren Louis-François Lejeune seg at det gikk for seg ved Marengo i 1800.

SLAGET: Slik forestilte maleren Louis-François Lejeune seg at det gikk for seg ved Marengo i 1800. Foto: Foto: wikipedia.org

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning