nachos

Glimrende hverdagsmat

Nachos er enkelt å stelle i stand, og ungene vil elske det!

SPICY: Det er deilige kryddersmaker i nachos med kjøttdeig og ost. FOTO: Erik Hannemann

SPICY: Det er deilige kryddersmaker i nachos med kjøttdeig og ost. FOTO: Erik Hannemann

Publisert

Det er meksikaneren Ignacio "Nacho" Anaya som skal ha æren for å funnet opp nachos. Nachos er altså de trekantede chipsene som lages av mais, og han begynte å servere dem under krigen med litt ost og noen chili på toppen. Verden hadde dermed fått en ny rett. Da Anaya døde i 1975 hadde verden forlengst omfavnet hans matrett.

Den opprinnelige utgaven har etter hvert blitt bygget ut temmelig kraftig. Nå får man som regel nachos med kjøtt, tomater, bønner, rømme, chili, - og for all del - ost.

Hvilken type chips?

Det kan være litt forvirrende navn på chipsene og retten de inngår i. Chipsene finnes i forskjellige fasonger, både trekantede og runde, men de er begge laget på maismel og smaker likt. Tortilla-chips er de trekantede, og når de anrettes som nevnt ovenfor, kalles retten nachos. Men de runde variantene av maischipsene kalles også nachos eller nachos-chips. Uansett, du kan bruke begge typer chips i retten nachos.

Barnevennlig mat

Når du ser på ingredienslisten til nachos, finner du mange av de samme tingene og de meksikanske smakene du har i tacos. Derfor er nachos, ikke uventet, veldig populært hos ungene. Du finner oppskrift på en full nachos-anretning nederst i denne artikkelen, men først tenkte vi at du skulle få noen gode tips.

Din egen vri

Du kan kjøpe ferdig tacokrydder, men det blir enda bedre om du lager ditt eget. Da kan du lage opp såpass mye at det holder en stund. Bare sørg for å lagre det tørt i en lufttett boks. Her er en god oppskrift på tacokrydder.

Ellers er kjøttdeig og boksetomater greit. Bønner finnes det mange typer av, og til nachos er det kanskje aller best med den rødbrune typen «kidney beans». Av ost går det også an å bruke forskjellige typer, men vi heller sterkt mot cheddar. Det er ikke bare en god smelteost; den har også en rik og god smak som passer sammen med de andre smakene.

Av tilbehør er rømme ganske standard, men det kan også være godt med salsa og/eller guacamole. Et dryss med hakket koriander på toppen er også godt.

Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Kjøttdeig

1 stk Løk

Olje/smør til steking

2 stk Hvitløk

1 ts Chilipulver

1 ts Kumin

1 ts Sukker

2 bokser Bønner

2 dl Tomat

2 stk Rød chili

2 ss Koriander, hakket

1 ss Sitronsaft

Salt og pepper

Tortillachips

150 g Ost, revet

4 ss Rømme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag