Middag til én - jo, det kan være mer en ei brødskive. Eller: Det skal være mer enn en blings i klypa. En middag til én kan i alle fall være mye kulere.

Jeg kan begynne med å fortelle hva jeg spiser når jeg er alene. Da lager jeg meg en skikkelig aioli og i den vender jeg inn kokte poteter, sukkererter og en boks med tunfisk. Ikke lekkert. Men superdigg mat som egner seg best i eget selskap. (Alle oppskriftene ser du nedenfor)

Jeg kunne kanskje også finne på å kutte noen grønnsaker (gulrot, fennikel og bønner) i syltynne strimler - så går det fortere - og fiske i terninger som jeg heller kokende vann over med, tja, timian og smaker til med salt. Men, selv det kan være mye jobb når du lager mat til én.

Noen kriterier bør være på plass. En middag for én tenker jeg bør være rask, enkel og god. Og den behøver slett ikke være lekker og elegant. Med det til grunn kommer jeg her med mine forslag.

Mat til én - de enkleste

Noe av det enkleste er å lage er en omelett (tips? sjekk her). Behersker man den teknikken kan du alltid smekke sammen et lite, hederlig måltid til én person. En omelett blir bare bedre med smeltet ost, skinke, spekeskinke og har ikke noe imot grønnsaker heller.

Nedenfor finner du finner du en absolutt enkleste formen for omelett - med ett egg. Du kan selvsagt doble, men det viktigste er først å få teknikken på plass.

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene.=

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. © Foto: Erik Hannemann

En annen favoritt som er enda litt kulere er pasta med pepper: Kok pasta. Knus pepper og ha det i en stekepanne til det begynner å dufte godt. Ha litt av kokevannet i stekepannen og la det dampe før du har i smør. Sil av pastaen og ha pastaen også i stekepanna. Rør rundt og server med revet ost.

En annen pastavariant er den med hvitløk og chili. Kok pasta og stek finhakket hvitløk og chili på svak varme. Ha den kokte pastaen i stekepanne og rør inn finhakket persille. Vips! Middag til én er ferdig.

Får du dårlig samvittighet av at du ikke spiser grønnsaker så er enkleste vei utenom å spise noen rå. For eksempel biter av fennikel, sukkererter, tomater, gulrøtter, kålrot og så videre.

OPPSKRIFT PÅ PANDORATO: Italiensk mat på sitt enkleste.=

OPPSKRIFT PÅ PANDORATO: Italiensk mat på sitt enkleste. © Foto: Christopher Sjuve

Middag til én - kule sandwicher

Pandorato er en kul, italiensk oppfinnelse. Det handler om å skjære seg en tykk loffskive og så skjære den nesten i to (slik at det blir en lomme). Fyll lommen med mozzarella og spekeskinke eller noen annet du liker. Visp sammen egg og melk, dypp brødskiven i det og stek det gyllent i smør i stekepannen.

I samme, kontinentale familie finner vi croque monsieur. Croque Monsiuer er altså to loffskiver som smøres med smør på en side og sennep på den andre. Så legger du skinke mellom de to sennepsidene, steker dette gyllent og legger ost på toppen som du gratinerer til slutt.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Enkel ertesuppe med crème fraîche. © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Middag til én - supper

En ertesuppe som tar 10-12 minutter å lage når du får dreisen, er fin å ha på repertoaret. Stek finhakket løk i en kjele, ha i en skvett hvitvin, fløte, frosne erter, kok opp og kjør det glatt med stavmikser. Denne suppa kan du godt servere som den er, men det er ingenting i veien for å ha i litt røkt fisk, noen kjøtt- eller kyllingrester eller annet.

Gulrotsuppa lages etter akkurat samme prinsipp. Den er enkel å variere med litt ingefær, appelsin, fennikelfrø eller timian.

OPPSKRIFT PÅ RILLETTES. Rillettes er patéens rufsete bror. Kulere, bedre og lettere å lage.=

OPPSKRIFT PÅ RILLETTES. Rillettes er patéens rufsete bror. Kulere, bedre og lettere å lage. © Foto: Erik Hannemann

Middag til én - andre ideer

Om du lager rillettes (som riktignok tar over et døgn) så har du alltid middag til én heldig person - deg. Jo visst, det tar tid å lage, men når det først er gjort har du mange, enkle middager (eller lunsjer).

Rillettes er altså kjøtt som er saltet (over natten) og så kokt lenge før det rives opp og legges på glass. En hederlig enmannsmiddag består altså av toast (kanskje skrapet med hvitløk), påsmurt rikelig med rillettes og toppet med noen sure agurker.

En annen redning i samme gate er å lage et godt pålegg av peppermakrell (som du kjøper i fiskedisken). Mos den med rømme, majones og gressløk.

Scroll ned så finner du alle oppskriftene!

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Vår største pizzatest noensinne

Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

1 bokser tunfisk

4 ss aioli

5 stk sukkererter

2 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Ett-minutts-omelett

Dette er den kjappeste måten å lage en omelett.

Til 1 porsjon:

1 stk egg

2 skiver ost

salt

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti med hvitløk og chili

Enkelt er best i dette tilfellet.

Til 2 porsjoner:

3 fedd hvitløk

1 stk chili, eller etter smak

3 ss olivenolje, extra virgin

2 kvast bladpersille

250 g spagetti

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Pandorato

Pandorato er en kul italiensk sandwich du steker i panna. Prøv en da vel!

Til 4 porsjoner:

2 stk mozzarella

1 stk loff

2 stk egg

1,5 dl melk

pepper, kvernet

8 skiver spekeskinke, eller mer

sardin

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Croque monsieur

Dette er en av verdens mest populære sandwicher. Det finnes uttalige varianter, men dette er klassikeren. Noen liker å skjære bort skorpene.

Ingredienser:

2 stk loffskive

1 ts sennep

2 ts smør

2 skiver kokt skinke

2 skiver gruyère (eller vanlig hvitost)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk hvitløk sfedd, knust

0,5 dl hvitvin

2 dl kremfløte

150 g erter, frosne

crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Rillettes med svinekjøtt

Rillettes er kanskje det beste pålegget du noensinne vil smake. Kjøttet må saltes over natten og det er litt arbeid å legge rillettes på glass, men du blir veldig blid med rilettes i kjøleskapet. Det er garantert!

Til 4 porsjoner:

Krydder

1 ss salt

1 ss sukker

2 stk laurbærblad

4 ss nellikspiker

1 ts muskat

2 ss pepperkorn

Resten

1,5 kg svinekjøtt, gjerne billig kjøtt med bein

500 g svin efett

5 fedd hvitløk

2,5 dl hvitvin

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Ingredienser:

1 stk peppermakrell

3 ss majones

2 ss rømme

2 ss gressløk

timian, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!